4.vanredna sjednica SO Sokolac – Izabrani zamjenski član i predsjednik Opštinske izborne komisije

Na 4.vanrednoj sjednici Skupštine opštine Sokolac, juče su se našli Prijedlog odluke o imenovanju zamjenskog člana Opštinske izborne komisije i Prijedlog odluke o imenovanju zamjenskog predsjednika Opštinske izborne komisije. Ovim odlukama, većinom glasova odbornika, za zamjenskog člana izabran je Mirko Vuković, a za zamjenskog predsjednika imenovan je Dragan Bašević.

Ovo pitanje se ponovo našlo pred lokalnim parlamentom, iz razloga što Centralna izborna komisija BiH nije dala saglasnost na Odluku o imenovanju člana Opštinske izborne komisije Sokolac – Jelene Đurković, sa obrazloženjem da nije ispoštovana odredba Izbornog zakona, koja se odnosi na sastav izborne komisije, a koji treba da je multietničan na način da održava zastupljenost konstitutivnih naroda, uključujući i ostale. Zamjenski mandati će trajati do izbora novog predsjednika odnosno člana na osnovu javnog konkursa.

Načelnik opštine Milovan Bjelica je predložio da se na dnevni red uvrsti razmatranje zaduživanja Opštine emisijom obveznica, čime bi se otplatio kreditni dug Novoj banci i obaveze prema dobavljačima, kao i Poreskoj upravi, u iznosu od oko 2.770.000 KM. Kako je objasnio dodatno zaduženje bi bilo oko 770.000 maraka, a iznos od 2.000.000 bi išao za dug pomenutoj banci.

– Prilikom posjete Sokocu i u razgovoru o stanju u opštini, ministar finansija Zora Vidović mi je predložila da se obratim Ministarstvu finansija o ulasku u emisiju obveznica. Siguran sam da nikome nije do novog zaduženja, ali u ovom trenutnku imamo otvorene razgovore sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva LJubišom Ćosićem u vezi sa kupovinom Autobuske stanice Sokolac. Takođe, aktuelan je projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode za piće sa Češkom razvojnom agencijom, gdje opština učestvuje sa 30 odsto – dodao je Bjelica.

Skupštinska većina nije podržala dopunu dnevnog reda ovom tačkom, a šef Kluba SNSD-a Đorđe Radić istakao je da neće glasati za dodatno zaduženje.

– Naša politička partija podržala je usvajanje budžeta opštine radi podrške u vidu podsticaja proizvođačima mlijeka. Podržaćemo svaku moguću stavku koja može da donese dobrobit bilo koje vrste za naše sugrađane, što ne mislim da se može učiniti dodatnim zaduženjima. Ovo su stvari koje se ponavljaju iz godine u godinu i iz mandata u mandat zatvaramo stare kredite. Ostaćemo principijelni dok ne dobijemo jasno objašnjenje šta neka odluka donosi dobro stanovnicima – poručio je Radić.

Nakon kraće diskusije, načelnik Bjelica je povukao prijedlog da se ovo pitanje uvrsti na današnji dnevni red i istakao da će ono ostati za neke naredne razgovore.