Dobojlije dobijaju šetalište i kej

U naredne četiri godine Doboj bi poput nekih gradova u RS trebalo da u sklopu projekta uređenja korita Bosne dobije kej, šetalište i biciklističku stazu, obećavaju nadležni.

“Doboj je grad na tri rijeke, a faktički nismo ni na jednoj. Ali bez projekta, bez uređenja, bez garancija da ćemo ukrotiti vode, mi sigurno nećemo ni ulaziti u određene manje projekte. Naš primarni cilj je da za taj projekat koji je ukupne vrijednosti oko 50 miliona KM zajednički sa ‘Vodama Srpske’, sa Vladom RS, sa ministarstvom tražimo odgovore i rješenja”, rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Ovaj kapitalni projekat bi trebalo da se realizuje u tri faze, a iz lokalne uprave poručuju da će učiniti sve da uz pomoć republičkih institucija obezbijede novac, te dodaju da se na uređenju korita Bosne već radi.

“Dobrim dijelom se u Barama radi vezano za i dionicu koridora 5c, ali ono što je naše primarno opredjeljenje jeste da od ušća rijeke Usore do auto-puta, tj. do Bara, bude  potpuno uređeno korito, da grad može izaći na rijeku Bosnu, da pored rijeke se prave i sadržaji koji su potrebni, od keja, šetališta, biciklističke staze, svega onog što je svakako potencijal”, pojasnio je dobojski gradonačelnik.

Čišćenje potoka Liješanj je u toku

Prije nego što se obezbijede sredstva za ovaj veoma značajan projekat, lokalna vlast radi na održavanju manjih tokova koji ugrožavaju stanovništvo pojedinih naselja, pa je tako u toku čišćenje potoka Liješanj u dužini od 1.620 metara, koji je u maju 2014. godine mještanima Usore zadao velike muke.

“Pored čišćenja potoka Liješanj u proceduri je postupak čišćenja korita rijeke Lukavice, koja je od izuzetne važnosti kako za grad Doboj, tako i za mještane Bušletića, odnosno zaseoka Ostojići. Znamo da svaki put kada se dese velike padavine dolazi do prekidanja putne komunikacije na tom dijelu i to stvara velike probleme mještanima tog dijele Trebave. Taj projekat je u saradnji sa ‘Vodama Srpske’, gdje oni učestvuju sa 49 odsto, mi sa 51 odsto, i vrlo brzo će se ući u njegovu realizaciju”, rekao je Nenad Ostojić, v.d. načelnika Odjeljenja civilne zaštite u Gradskoj upravi Doboj, pišu Nezavisne.