Srbac: Počela besplatna škola ruskog jezika

U organizaciji Centra za izučavanje ruskog jezika, koji djeluje u Narodnoj biblioteci u Srpcu, sinoć je počela besplatna škola za polaznike svih uzrasta koji žele naučiti ili usavršiti znanje ruskog jezika, kao jednog od najpopularnijih u svijetu.

Časovi se organizuju po planu i programu Tambovskog tehničkog univerziteta iz Tambova sa kojim je Narodna biblioteka krajem 2019. godine potpisala sporazum o saradnji i otvaranju Centra u Srpcu, uz podršku Opštine Srbac, Ambasade Ruske Federacije u BiH, Ruske humanitarne misije za Balkan, Ministarstva obrazovanja Ruske Federacije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Građani svih uzrasta sinoć su prisustvovali prvom času koga je održala Viktorija Savanović, ovlašteni predavač Centra, sa kojom će se odvijati edukacija u prvoj fazi, a nakon što steknu određena znanja, sa polaznicima će putem interneta raditi i predavači sa Univerziteta u Tambovu.

“Škola će trajati šest mjeseci a časovi će se održavati jednom sedmično. Učićemo primati rusku riječ, pričati i pisati. Razumjeti ruski i govoriti ovaj jezik nije teško ali je gramatika malo komplikovanija. Vjerujem da će stečeno znanje polaznicima biti od koristi jer je ruski jezik vrlo popularan u svijetu, govori ga oko 260 miliona ljudi a na internetu je drugi po zastupljenosti nakon engleskog jezika”, rekla je Viktorija Savanović.

Branko Savanović, direktor biblioteke i Centra, rekao je da će biti formirane još dvije grupe polaznika koju će činiti mališani vrtića i osnovci, za koje će škola takođe biti besplatna.

“Jedini troškovi za vrijeme trajanja nastave biće plaćanje sertifikata u iznosu od 10 evra, budući da će se spiskovi polaznika morati slati u Rusiju gdje će sertifikati biti izrađivani. Trudili smo se da škola bude besplatna i u tome smo uspjeli, iako u tom pogledu nismo dobili finansijsku podršku”, rekao je Savanović.

Dodaje da je Tambovski tehnički univerzitet otvorio slične Centre u još oko 17 zemalja, gdje je potpisao saradnju sa raznim Univerzitetima, među kojima je i Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Prvobitno je Centar trebao tamo biti otvoren, ali uz brojne napore i angažman rukovodstva srbačke biblioteke odlučeno je da ipak bude pokrenut u našoj lokalnoj zajednici.

“Program je odobren još prošle godine od strane resornih ministarstva iz Ruske Federacije i Republike Srpske ali je pandemija virusa korona spriječila da ranije krenemo sa edukacijom. Kada polaznici steknu malo više znanja uključiće se i ruski predavači koji su već spremni i koji aktivno djeluju na sličan način u Centrima širom Evrope i Azije”, istakao je Savanović.

On ističe da je od svih Centara za izučavanje ruskog jezika koji djeluju na Balkanu, a ima ih oko 13, srbački Centar najbolje opremljen sa ruskom literaturom.

“Najveću zahvalnost dugujemo Ruskoj humanitarnoj misiji za Balkan koja nam je donirala oko 900 knjiga izuzetnog kvaliteta, a preko prijatelja iz Privredne komore moskovske oblasti Domodedovo dobili smo oko 500 knjiga i još 200 za manastir Osovica. Na čekanju je još par stotina knjiga koje se nalaze u Moskvi i zbog zastoja uzrokovanog pandemijom nisu još uvijek u mogućnosti da budu dopremljene u Srbac. Mi imamo dodatni problem, a to je da su naše police prepune i da više nemamo gdje slagati knjige što ćemo morati rješavati u narednom periodu”, rekao je Savanović.

U početnoj fazi ovog projekta bilo je u planu da se škola proširi i na druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a od ove ideje se još uvijek nije odustalo.

“Zvali su nas iz Istočnog Sarajeva, Zvornika, Nevesinja, Doboja i drugih opština i gradova, međutim još uvijek nismo dobili podršku, tako da ove planove ostavljamo za iduću godinu. Obavićemo razgovore sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS da se barem za početak škola proširi na područje banjalučke regije”, rekao je Savanović.

Nastava u Srpcu će se organizovati svakog ponedjeljka u trajanju od jednog časa. Među polaznicima je i osmogodišnja Una Stojaković koja već ima početno znanje ruskog jezika.

“Volim pričati ruski i već dosta toga znam reći na ovom jeziku. Naučila sam gledajući crtane filmove na ruskom”, rekla je Una.

Na kurs se prijavila i sedamnaestogodišnja Irina Kljajčin koja bi jako voljela naučiti ovaj jezik.

“Nisam nikada nešto pretjerano voljela engleski i njemački, koliko ruski jezik i dosta sam već naučila gledajući televiziju. Mislim da sporazumijevanje neće biti toliko teško ali će gramatika sigurno ići mnogo teže”, rekla je Irina.