Kalinovik

Načelnik opštine:
Radomir Sladoje

Entitet:
Republika Srpska

Površina: 681.11 km2

Broj stanovnika: 2.240 (2013)

Poštanski broj: 71 230

Pozivni broj: +387 57

http://www.kalinovik.info/

O opštini

Opština Kalinovik je smještena u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Obuhvata prostornu cjelinu površine 681,11 km2 i čini dvanestu opštinu u Republici Srpskoj po svojoj površini.

Na sjevernom dijelu nalazi se planina Treskavica, na zapadnom Visočica, na jugozapadnom Crvanj i na jugoistočnom Lelija i Zelengora.

Teritorija opštine Kalinovik graniči se sa sjevera opštinom Trnovo dužine 43 km, sa istoka opštinom Foča dužine 51 km, sa juga opštinom Gacko dužine 18 km, sa jugozapada i zapada opštinom Nevesinje dužine 40 km i sa zapada opštinom Konjic dužine 27 kilometara.

Prema oblicima i načinu postanka, reljef opštine Kalinovik je veoma raznovrstan. Kalinovački kraj čini prostrano, visoko i krševito područje ispresijecano brdima, uvalama, bilima, površima, kanjonima i dolinama. Svojom ljepotom posebno se ističu planinska jezera i to: Kotlaničko, Štirinsko, Borilovačko, Orlovačko , Crvanjsko i Kladopoljsko jezero,kao i riječni tokovi rijeka Neretve i Bistrice.

Kako je brdovito i planinsko područje izrazito stjenovito zbog toga nema većih mogućnosti za ratarsku proizvodnju. S druge strane, postoje dobri uslovi za razvoj stočarstva, šumarstva i turizma.

Ako se uzmu u obzir visinska razgranatost reljefa, najvećim dijelom prevladava planinska klima, koja se odlikuje relativno hladnim zimama, umjereno toplim ljetima i hladnijim jesenima od proljeća.

Na području Uloga, klima je blaža, odnosno umjereno-kontinentalna. Tome doprinosi rijeka Neretva, odnosno njena kotlina koja je zaklonjena od jakih i hladnih vjetrova, naročito u zimskom periodu.

Na teritoriji opštine Kalinovik živi oko 2240 stanovnika (popis 2013) od čega polovinu ukupnog broja čini seosko stanovništvo.

Vezane vijesti