Kako djeci koja žive u opštini Kupres u Republici Srpskoj djetinjstvo učiniti još ljepšim? (VIDEO)

Bez obzira na uslove života – od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba. Ali kako djeci koja žive u rubnoj opštini Kupres u Republici Srpskoj djetinjstvo učiniti još ljepšim?

Ekipa RTRS-a provela je dan sa učenicima područne škole “Rade Marijanac” u Novom Selu u Kupresu.

U školskom objektu koji je prve učenike primio 1912. godine trenutno nastavu pohađa 10 učenika od prvog do petog razreda.

Učiteljice kažu da su djeca izuzetno dobra i skromna iako su uslovi poprilično teški. I bez obzira na duge i hladne zime, nedostatak savremenih tehnologija u obrazovnom procesu, seoske škole one ne bi mijenjale za škole u gradu.

“Djeca koja žive u okolnim selima malo teže dolaze do škole, putevi su slabo očišćeni, ali se nekako snalaze”, kaže Mara Piljić, učiteljica,

Iako nemaju Dom kulture, market, igraonicu, bioskop, djeca su zadovoljna. Njihova igraonica su kupreška polja i livade.

“Najviše igram fudbal, a ovdje mi ništa ne nedostaje, što imam imam, i to mi je dovoljno”, kaže dječak Lazar.

Želja im je, kažu, da ostanu u Kupresu i da dobiju park u kojem bi se igrali. Imaju oni i fiskulturnu salu, ali u njoj ne mogu da se igraju zato što je hladno.

“Sada smo aplicirali za školu, tačnije krov i fasadu koji se nalaze u jako lošem stanju. Škola je iz 1912. godine i to vam onda sve govori. Nadamo se pozitivnom ishodu”, kaže Jovana Kureljušić, zamjenica načelnika opštine.

Da bi svima u Kupresu život bio ugodniji neophodna je voda, ali izgradnja vodovoda je skup projekat. Zadovoljili bi se, kažu, i cisternom.

“Odazovu se ljudi na manje akcije i na tome im zaista hvala, ali za neka veća ulaganja stvarno ne možemo sami. Opstanak ove dece ovde zavisi od nas”, kaže Jovana.