Maglaj

Načelnik opštine:
Mirsad Mahmutagić

Entitet:
Federacija Bosne i Hercegovine

Površina: 252 km2

Broj stanovnika: 23.146 (2013)

Poštanski broj: 74250

Pozivni broj: +387 32

http://www.maglaj.ba/ba/index.php

O opštini

Na području općine Maglaj prema popisu stanovništva iz 2013. godine živi 23.146 osoba u odnosu na popis stanovništva iz 1991. godine kada je taj broj iznosio 43.388. Muškaraca ima 11.430, dok je žena 11.716. Najveći broj stanovnika živi u naseljenom mjestu Maglaj Grad, a najmanje u Gornjem Rakovcu i Brusnici. Ukupan broj zaposlenih iznosi 4.936 osoba, dok nezaposlenih je 4.808.

Godinama je prepoznatljiv po fabrici celuloze i papira „Natron“, koja je uspješnom privatizacijom promijenila ime u „Natron-Hayat“ i danas zapošljava najveći broj građana općine. Maglaj je u svijetu poznat i po dugoj tradiciji tekstilne industrije koju čuvaju firme „HM Promet“ i „Bontex“, koji zajedno sa firmom „Excel Assemblies“ zapošljavaju veliki broj građana. Oni svoje proizvode plasiraju van tržišta Bosne i Hercegovine i ponosno promovišu svoj grad.

Iz svoje bogate historije grad čuva: svoju Tvrđavu, Jusuf-pašinu džamiju (Kuršumliju), Fazli-pašinu džamiju, džamiju Sukijju, Svetište sv.Leopolda Mandića, crkvu sv. Ilije Proroka, Uzeirbegov konaka i Delibegov han, svoje stećke i kamene kugle. Čuva svoju biblioteku, koja spada u najljepše u Bosni i Hercegovini i Festival “Studentsko ljeto”. Aleje platana i katalpi dio su zelenog pojasa u samom centru grada. Maglaj i njegova okolina sa netaknutom prirodom i izletištima pogodan je za razvoj turizma i rekreativne sadržaje.