Ugljevik

Načelnik opštine:
Vasilije Perić

Entitet:
Republika Srpska

Površina: 165.17 km2

Broj stanovnika: 16.538 (2013)

Poštanski broj: 76 330

Pozivni broj: +387 55

http://www.opstinaugljevik.net/loc/

O opštini

Ugljevik je naseljeno mjesto i središte istoimene opštine u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Opština Ugljevik je smještena na istočnom majevičkom pobrđu prema Semberiji.

Ugljevik je dobio ime po uglju koji se počeo kopati u njedrima pitome Majevice. Opština Ugljevik se na istoku i sjeveru graniči sa opštinom Bijeljina, sa Loparama na zapadu, Teočakom na jugu, te Zvornikom na jugoistoku.

Centar ove opštine i cijelog kraja bio je u selu Zabrđu, a 1941. godine prebačen je u rudarsko naselje Ugljevik. 1980. godine počinje gradnja sadašnjeg Ugljevika u dolini riječice Janje, između Zabrđa, sela Ugljevika i Bogutova Sela, zbog potreba širenja površinskog kopa rudnika i izgradnje termoelektrane Ugljevik. Tada je počelo kompletno preseljenje Starog Ugljevika na današnju lokaciju.

Opština Ugljevik, nalazi se na istočnim obroncima planine Majevica, jednim dijelom obuhvata plodnu ravnicu Semberiju. Opšina se nalazi na obodu nekadašnjeg Panonskog mora, o čemu govore brojni fosilizovani ostaci nekadašnje flore i faune.

Na području opštine Ugljevik postoje mnogobrojni sportski timovi. Jedan od najpopularnijih je FK Rudar koji je osnovan 1925. godine.