Bileća: Potpisan sporazum o saradnji-Biciklistička ruta “Ćiro”

U Trebinju je krajem jula potpisan sporazum o saradnji na održavanju, upravljanju i promociji biciklističke rute „Ćiro“.

Sporazum su potpisali zamjenik načelnika Opštine Bileća Nikola Bajović i zamjenik gradonačelnika Trebinja, Dražen Bošković. Predstavnici opština: Mostar, Stolac, Neum i Ravno ovaj sporazum su potpisali juče u Mostaru.

Zamjenik načelnika opštine Bileća Nikola Bajović smatra da ovaj sporazum predstavlja veliki korak naprijed ka konačnoj valorizaciji biciklističke rute Ćiro koja ima veliki turistički značaj i da se njegovi potencijali trebaju iskoristiti na najbolji način.

Bajović je rekao i da će opština Bileća aktivno biti uključena u sve aktivnosti oko sprovođena „Plana upravljanja bicikliostičkom stazom Ćiro”.

„Ovaj sporazum predviđa zajedničke promotivne aktivnosti svih gradova i opština koje na neki način imaju dodira sa starom uskotračnom prugom. Posebno nas raduje to što ćemo biti uključeni u sve naredne projekte koji će biti vezani za Ćirovu stazu”, rekao je Bajović.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja, Dražen Bošković je istakao da će ovim sporazumom biti trasirani temelji za buduće sadržaje duž biciklističke rute „Ćiro“ i da bez regionalnog uvezivanja ovih lokalnih zajednica ne možemo imati kvalitetan turistički i dugoročno održiv proizvod.

„Sporazumom se definiše upravljanje, održivost i promocija ove biciklističke staze. Ovaj sporazum će biti temelj za buduće razvojne projekte iz fondova Evropske unije, budžeta lokalnih zajednica ili nadležnih ministarstava. Očekuje nas dosta posla da zajednički radimo i razvijamo sadržaje i sigurno je da ćemo u narednom periodu imati na raspolaganju brend, kompletiranu biciklističku stazu za sve turiste i lokalno stanovništvo koje će koristiti kapacitete ove biciklističke staze“, naveo je Bošković.

Ivica Sivrić, direktor REDAH-a kazao je da će za provođenje ovog plana biti zaduženo tijelo Foruma biciklističke rute ­­„Ćiro“.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i Predrag Tešić, pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo u Vladi RS koji je istakao da resorno ministarstvo podržava razvoj turizma u Hercegovini i nastaviće da podržava ovakve ili slične projekte u korist svih građana Republike Srpske.