Šamac: 32.000 KM za potrebe povratnika

Kancelariji opštine Šamac koja se bavi pitanjem povratnika u ovoj godini obratilo se više od 700 lica iz ove kategorije sa različitim zahtjevima, među kojim najviše za obnovu kuća, rekao je Srni koordinator za povratničke mjesne zajednice Ivica Cvitkušić.

On je napomenuo da je u opštinskom budžetu za potrebe povratnika namijenjeno 32.000 KM, te da su sredstva iskorištena, između ostalog, za pomoć u nabavci ogreva, peći za domaćinstava, obnovu Doma kulture u Zasavici, u mjesnoj zajednici Gornji Hasić.

Cvitkušić je naveo da ove godine zbog pandemije virusa korona nisu mogli završiti sve što je planirano na području opštine, kao što je čišćenje devastiranih kuća, što će uraditi sljedeće godine.

On je naveo da je uspješno realizovan regionalni program obnove 14 stambenih jedinica koje su predate vlasnicima na korištenje.

Cvitkušić kaže da za narednu godinu od opštine Šamac u grantu očekuju malo veća sredstva, napominjući da je više od 200 zahtjeva za obnovu stambenih jedinica upućeno federalnom resornom ministarstvu i više od 70 zahtjeva Sekretarijatu za ljudska prava i izbjeglice, te da očekuje povoljna rješenja.

(Srna)