Potpisani ugovori po projektu „Unapređenje marginalizovanih grupa žena u Modriči“

U zgradi opštine Modriča, danas, 19. januara, potpisani su ugovori o dodjeli granta za finansiranje projekta „Unapređenje marginalizovanih grupa žena u Modriči“. Ugovori su potpisani između opštine Modriča, USAID/INSPIRE i odabranih korisnica sredstava.

Javni poziv za finansiranje biznisa za marginalizovane grupe žena zajednički finansiraju Opština Modriča i USAID- Programom podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE. Ukupan budžet za finansiranje poziva iznosi 60.000,00 KM. Na konkursu su mogle učestvovati žene, pojedinačno ili u grupi, koje se u momentu podnošenja prijave nisu mogle okarakterisati kao preduzetnice odnosno vlasnice registrovanog biznisa i ranije to nikada nisu bile, a na neki od načina pripadaju marginalizovanoj grupi žena.

Poziv je objavljen 20. septembra 2022. godine i bio otvoren do 20. oktobra 2022. godine. Nakon sprovedene procedure bodovanja prijavljenih aplikantkinja odabrano je šest kandidatkinja, sa kojim će biti potpisani ugovori o finansiranju vlastitog biznisa.

Svim aplikantkinjama je odobreno po 10.000,00 KM, koje će u naredna dva mjeseca registrovati preduzetničke radnje i započeti obavljenje svoje djelatnosti.

„Želim da se zahvalim USAID na podršci u ovom projektu. Vjerujem da ćemo ovaj Program u narednom periodu implementirati na najbolji mogući način, te da će korisnice uspješno realizovati svoj biznis plan i naći svoj prostor na tržištu. Opština Modriča će i u buduće pružati podršku marginalizovanoj grupi žena i sarađivati sa USAID“, istakao je načelnik opštine Jovica Radulović.

„Vlada SAD je kroz USAID 2020. godine pokrenula Programom podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE sa ciljem osnaživanja instutucija vlasti i građana, kako bi unaprijedili sistem zaštite ljudskih prava i stvorili prilike za zapošljavanje marginalizovanih grupa u BiH, a posebno marginalizovanih žena u BiH“, izjavila je zamjenica direktora Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE.

„Otvaram studio za masažu i terapiju tijela. Ovaj iznos sredstava će mi mnogo pomoći. To je bio i vjetar u leđa koji mi je bio potreban da se odlučim za pokretanje vlastitog biznisa“, rekla je Danijela Kojić, jedna od potpisnica Ugovora.