Prijedor: Sjećanje na stradanje nedužnih civila u Palančištu prije 82 godine

Na Partizanskom groblju i groblju žrtava fašističkog terora na Puhorinama u Velikom Palančištu položeni su vijenci i evocirane uspomene na 402 nedužna civila iz ovog sela i susjednih sela koje su ustaše pobile prije 82 godine.

Predsjednik gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić izjavio je novinarima da je ovo sjećanje na 21. oktobar koji će ostati zabilježen kao najcrniji dan u istoriji sela Palančište i ovih okolnih sela.

“Prije 82 godine bez ikakve naredbe, bez ikakvog dogovora, ustaše su izašle, pokupile civilno stanovništvo u selu Palančište, dovela ih na 3-4 lokacije, jedna od lokacija bila je ova Vujčića glavica, pa zatim Vučkovići, potok Čikare i nakon jednog dana izvršili su njihovu likvidaciju bez upotrebljenog vatrenog oružja, nego samo kame, sjekire, malja, bajoneta, nekih tupih predmeta”, rekao je Rodić.

On je dodao da je u isto doba i u Jelovcu i u Međuvođu i ovdje u Palančištu izvršen isti zločin i pobijeno je 402 nedužnih civila.

“Među njima je bilo 175 djece do 14 godina, i to samo u tom pokolju, a ovo selo je inače izgubilo 209 djece do 14 godina i još 50 djece iz Malog Palančišta, pa to je skoro jedna škola”, rekao je Rodić.

On je dodao da je ovo dan kada se evociraju uspomene na to vrijeme.

“Podsjećamo građane šta se desilo ovdje i šta bi nam se moglo desiti ubuduće, a tu smo da svijetu pošaljemo poruku da se ovakve stvari više nigdje ne dešavaju” poručio je Rodić.