Delegacija grada Prijedora u Kragujevcu na Oktobarskim svečanostima

Delegacija grada Prijedora u Kragujevcu na obilježavanju 83 godine od masovnog strijeljanja civila i đaka.

U Spomen parku u Šumaricama i ovog 21. oktobra održana je manifestacija “Veliki školski čas” tokom koga je izvedena poema “Lekcije iz pamćenja” čime je obilježeno 83 godine od jednog od najvećih zločina njemačkih okupatora u Drugom svjetskom ratu, masovnog strijeljanja civila, đaka i profesora.

Pored spomenika “Prekinut let”, arhiepiskop kragujevački i mitropolit šumadijski Jovan sa sveštenicima Šumadijske eparhije služili su moleban.

Među delegacijama koje su na humke kraj spomenika đacima i profesorima Prve kragujevačke gimnazije položili vijence bila je delegacija grada Prijedora koju su činili načelnici gradskih odjeljenja Aleksandar Milješić i Ranko Kolar.

Sa ovog mjesta poručeno je da se nigdje ne može lekcija iz istorije učiti na način kao na ovom mjestu u Šumaricama, jer je 21. oktobar 1941. godine dan najdubljeg bola.

Ove godine kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama izvedena je poema “Lekcije iz pamćenja”, autora Dragana Hamovića, u režiji Nebojše Dugalića, a poemu su izveli glumci kragujevačkog Knjaževsko srpskog teatra i Bard teatra.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je za predstavnike Vlade Republike Srbije, ministarstava i ambasada, delegacije gradova pobratima i prijatelja organizovao prijem u zgradi Gradske uprave podsetivši još jednom na tragediju kragujevačkog 21. oktobra, datuma jedinstvenog u istoriji čovečanstva duboko urezanog u biće i identitet Kragujevca.

” Datum 21. oktobar 1941. godine je datum koji svi pamtimo jer je na dva načina ušao u naše biće i naš identitet. Kao dan kada je počinjeno veliko zverstvo u Kragujevcu, zbog koga smo danas svi okupljeni ovde” , rekao je tom prilikoim gradonačelnik Dašić.

On je dodao da je to dan kada je za jednog ranjenog njemačkog vojnika ubijeno 50, a za ubijenog sto civila, među kojima su bili profesori i 300 đaka tadašnje Muške gimnazije.

“To je Kragujevac učinilo jednim od najvećih gradova stradalnika na svetu ali, s druge strane, učinilo ga je i gradom koji generacijama šalje jasnu poruku mira – da se nikada ne zaboravi dokle užas može da dosegne i da kažemo ne tome u budućnosti. Istog datuma 1944. godine Kragujevac je oslobođen i to je onaj datum koji nas čini još jačim i još boljim” , poručio je gradonačelnik Dašić.