Srbac: Manifestacija “Đeram“ okupila folkloraše iz pet opština i gradova

Ansambl narodnih igara “Lijevče“ organizovao je u subotu, 19. oktobra međunarodnu folklornu manifestaciju “Čuvari tradicije-Đeram“ u društvenom domu u Razboju LJevčanskom.

Brojni ljubitelji igre, pjesme i narodnih nošnji uživali su više od sat vremena u izvedbama KUD-a “Radost“ Teslić, KUD-a “Sveti Pantelejmon“ Han Pijesak, KUD-a “Posavina“Crkvina (Šamac) i CKUD-a “Lepa Radić“ Gradiška, koji su se predstavili sa po dvije koreografije, a iznenađenje večeri je bila nova koreografija Lijevča pod nazivom “Tradicija Lijevča-Starinski prikaz prela“.

Predsjednik ANI “Lijevče“, Jordan Kuvalja rekao je da su ovakva druženja važna za očuvanje sjećanja na neka prošla vremena, ali i sklapanje novih prijateljstava.

“Veliko nam je zadovoljstvo što su se odazvali svi koje smo pozvali, a naročito što je dom bio u potpunosti popunjen. ‘Čuvari tradicije-Đeram’ je manifestacija na kojoj naša djeca stvaraju nove korake, gledajući u istoriju i običaje. To je manifestacija koja nas vraća u prošlost, a na osnovu te prošlosti mi gledamo u budućnost“, rekao je Kuvalja.

Domaćini su se potrudili da gosti budu srdačno dočekani i da se prijatno osjećaju, a nakon kulturno-umjetničkog programa uslijedilo je druženje uz bogatu trpezu, koju su pripremile domaćice iz Razboja.