Asfaltiran pristupni put do aerodroma u Bihaću

Ovih dana okončani su radovi na pristupnom putu koji povezuje lokalitet aerodroma u Bihaću s glavnim saobraćajnicama i on je stavljen pod asfalt.

Inače, ovaj put je zamišljen kao pomoćni s obzirom na to da se u budućnosti planira izgradnja putne komunikacije koja bi s druge strane, preko rijeke Une, povezala aerodrom, koji je smješten u naselju Golubići, s gradskim područjem.

U Javnom preduzeću “Aerodrom Bihać”, koje je nosilac projekta izgradnje aerodroma, ističu kako su na ovaj način nastavili realizaciju onoga što je planirano i pored aktuelnih ekonomskih poteškoća uzrokovanih pandemijom virusa korona. Također, nakon što je nedavno urađen glavni projekat budućeg aerodromskog kompleksa, te dobijena okolišna dozvola, Ministarstvu prostornog uređenja FBiH podnesen je zahtjev za dobijanje neophodne urbanističke saglasnosti.

Predviđeni arhitektonski izgled budućeg aerodromskog kompleksa uključuje terminal, kontrolni toranj, pistu, hangare za skladištenje, prilazne saobraćajnice, parkinge i svu ostalu prateću infrastrukturu.

Projekat ima veliku važnost kada se radi o komunikacijskom povezivanju, ali i značajan ekonomski aspekt jer može biti motor razvoja Bihaća i cijelog kantona.

Inače, treba istaći kako se ove godine radovi na aerodromu izvode nešto sporijom dinamikom zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona. Cjelokupna situacija je uticala i na umanjenje sredstava koja za ovaj projekat izdvaja Vlada FBiH, pa je tako iz federalnog budžeta, umjesto planiranih 2,5 miliona, uplaćeno oko 300.000 maraka, a isplata preostalih sredstava je neizvjesna.

Najveći problem kada je riječ o projektu aerodroma u Bihaću leži u njegovom finansiranju, s obzirom na to da je više od 90 posto do sada utrošenih sredstava iz budžeta Federacije BiH. Zbog toga je predloženo da se njegova izgradnja iz nadležnosti lokalne zajednice prebaci na federalni nivo i da se cijeli projekat proglasi federalnim interesom.

Prema grubim procjenama, cjelokupna investicija koštala bi oko 100 miliona maraka, a razmišlja se i o privlačenju stranih investitora. Smatra se kako će realizacija ovog projekta imati veliki ekonomski značaj za Unsko-sanski kanton, s obzirom na veliki broj ljudi s ovih prostora koji žive i rade u inostranstvu te će doprinijeti značajnom razvoju turizma i povećati broj posjeta Nacionalnom parku “Una”, te drugim turističkim destinacijama na ovim prostorima, prenose Nezavisne.