Banja Luka: Gradonačelnik upriličio prijem za Stevu Grabovca

Gradonačelnik Draško Stanivuković danas je u Gradskoj upravi upriličio prijem za dobitnika ovogodišnje NIN – ove nagrade, Stevu Grabovca.

Tom prilikom gradonačelnik čestitao je Grabovcu na osvajanju 70. NIN – ove nagrade, istakavši da je Banja Luka ponosna na ovaj veliki uspjeh.

– Razgovarao sam danas sa našim Stevom Grabovcem, književnikom iz Banjaluke i dobitinikom ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman “Poslije zabave”. Banja Luka je ponosna na njegov uspjeh te smo mu, u znak podrške za dosadašnje, ali i buduće književno stvaralaštvo, uručili vrijednu novčanu nagradu! Takođe, lično ću predložiti Stevu za jednu od nagrada koje se dodjeljuju povodom Dana Grada, jer njegovo stvaralaštvo to zaslužuje – poručio je gradonačelnik.

Stevo Grabovac dobitnik je ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman „Poslije zabave“, a knjiga je fikcija koja je zasnovana na istinitim događajima oko Broda iz devedesetih godina.

Na konkurs je pristiglo 188 romana, a u najužem izboru za jubilarnu 70. NIN – ovu nagradu se osim nagrađenog Grabovca, našlo još četiri romana.

Podsjećamo, NIN – ova nagrada kritike za roman dodjeljuje se od 1954. godine.

Na početku se dodjeljivala piscima sa prostora cijele bivše Jugoslavije, a uslov je bio da roman bude napisan na srpskohrvatskom jeziku, a nakon toga ograničio se na djela koja su pisana na srpskom jeziku.

NIN – ova nagrada važi za najznačajnije književno priznanje u Srbiji.