Banja Luka i dalje bez kolektora, ali i bez rasprave o zabrani kladionica kod škola

Skupštinski Kolegijum zakazao je redovnu sjednicu Skupštine grada Banje Luke za utorak, 27. februar sa početkom u 9.00 časova.

Sa predloženog dnevnog reda ponovo je skinuto više od 50 odsto tačaka, a kako je kazao gradonačelnik Draško Stanivuković, praksa opstrukcije Banje Luke kroz skidanje važnih tačaka nastavlja se i dalje.

-Za sjednicu koju čekamo 70 dana, ponovo je bez obrazloženja skinuta 41 tačka, što je više od 50 odsto tačaka koje smo predložili – rekao je Stanivuković, te dodao da ova nije ništa novo i da je evidentno da jedan dio skupštinske većine nema želju da Banja Luka ide prema naprijed.

On je najavio da će sa svim ljudima na koje se odnose skinute tačke dnevnog reda održati sastanke.

-Održaću sastanke sa privrednicima, preduzetnicima, ali i sa svim fizičkim licima kojima treba da bude kompletirana parcela ili kojima je blokirana isplata sredstva za zemljište ustupljeno za gradnju puta – kazao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da ni ovoga puta podršku nije dobila tačka koja se odnosi na izgradnju kolektora.

-Banja Luka je i ovoga puta ostala bez kolektora, jer su ponovo skinuti prostorni planovi koji se odnose na ovaj projekat. Iako imamo odobren novac, ne možemo početi izgradnju, što je veliki paradoks  – naglasio je Stanivuković.

Ističe i to da inicijativa o zabrani rada kladionicama u blizini škole nije dobila  podršku dovoljnog broja članova Kolegijuma.

-Iako su našu inicijativu podržali Socijalistička partija i DEMOS, SNSD i rukovodstovo Skupštine bili su protiv odluke da se zabrani rad kladionicama u blizini škole – kazao je Stanivuković, koji je izrazio razočarenje što ljudi koji vode Skupštinu Grada čak ne žele da diskutuju o ovoj značajnoj temi.

Dodao je da će ostati istrajan na ovoj temi, kao i da će uskoro započeti kampanja za suzbijanje kladionica.

-Ostaćemo istrajni na ovoj značajnoj temi i predložiću da se o kladionicama raspravlja na vanrednoj sjednici i bez obzira na sve opstrikcije neću odustati. Takođe, predložićemo da se razmotri i pitanje upotrebe električnih cigareta, jer je sve veća pojava upotrebe istih u školama – rekao je gradonačelnik.

Takođe, osvrnuo se i na to što je odbijen prijedglog e usklađivanje Statuta Akvane sa novim zakonima, što trenutno koči dokapitalizaciju ovog preduzeća.

Nakon pobrojanih tačaka koje su i ovoga puta skinute, gradonačelnik se osvrnuo na tačke koje će se ipak naći na narednoj sjednici.

-Raduje me što na dnevnom redu ostaje tačka koja se odnosi na besplatan i povoljniji javni prevoz. Ukoliko ova tačka bude usvojena već od marta i aprila besplatan i povoljniji javni prevoz postaće realnost. Takođe, na dnevnom redu je i tačka za podršku mladima i trudnicama oboljelim od dijabetesa tipa 1  – rekao je gradonačelnik.

Dodao je da će se na sjednici naći i tačka koja se odnosi na Evropsku kuću.

Sekretar Skupštine Grada Igor Šukalo rekao je da će na sjednici koja će biti održana 27. februara u 9.00 časova biti razmatrane 32 tačke dnevnog reda.