Banovići: Otvorene prijave za učešće u organizovanoj proizvodnji krastavaca kornišona

Općina Banovići i nadležna općinska služba aktivno rade na obezbijeđenju boljih uslova za bavljenje organizovanom proizvodnjom krastavaca kornišona, o čemu je ovih dana razgovarano sa poljoprivrednicima i otkupljivačem. Naime, radni sastanak poljoprivrednika i predstavnika firme “Kornišon Bosnia” d.o.o. Kalesija organizovala je Služba za prostorno uređenje, planiranje, razvoj i poduzetništvo Općine Banovići.

Na sastanku je razgovarano o poljoprivrednim kulturama koje će biti podržane ove i naredne godine, od strane otkupljivača ali i lokalne zajednice. Svi projekti iz oblasti poljoprivrede koji će biti podržani od strane lokalne zajednice objedinjeni su u jedan projekat pod nazivom “Projekti vrijednih ruku”. Za ove projekte u prijedlogu budžeta za 2021. godinu bit će predložena veća izdvajanja za podsticaj poljoprivrednih kultura koje su pogodne za ovo područje, a za koje nisu izdvajana finansijska sredstva do sada, osim u okviru programa proljetne sjetve. Nastavit će se izdvajanja i za proizvodnju mlijeka, kako je to bilo u prethodnom periodu.

Značajni prihodi od proizvodnje krastavaca kornišona

Na sastanku je dominirala tema o proizvodnji krastavaca kornišona. Prethodnih godina se pokazalo da domaćinstva na malim parcelama mogu solidno zaraditi, te će Općina Banovići ove godine po prvi put izdvajanjem finansijskih sredstava potpomoći ovakav vid organizovane proizvodnje za sve korisnike koji potpišu ugovor sa otkupljivačem. -“Nadamo se da ćemo postići velike količine koje smo inače proizvodili i izvozili na tržište Evropske unije sa područja opštine Banovići preko ovlaštenog otkupljivača. Prošle godine je to bilo oko 90 tona, a ove godine očekujemo povećanja, s obzirom na zainteresovanost i informacije sa terena, koje nagovještavaju da će biti dosta više poljoprivrednika uključeno u organizovanu proizvodnju krastavaca kornišona”, kazao je Selmet Husanović šef Odsjeka za poljoprivredu u Općini Banovići.

Proizvodnjom krastavaca kornišona prošle godine bavilo se oko 30 domaćinstava a ove godine se očekuje od 40 do 60 domaćinstava, za koje će firma “Kornišon Bosnia” obezbijediti potreban repromaterijal i druge pogodnosti, a lokalna zajednica finansijski podsticaj.

Većina poljoprivrednika sa područja Banovića ostvarila je dobru proizvodnju i prihod na otvorenom i zatvorenom prostoru, a najznačajniji prihod ostvaren na otvorenoj proizvodnji krastavaca kornišona na jednom dulumu iznosi čak 9.000 KM ili na 320 metara zatvorene površine iznosi čak do 5.000 KM.

Agan Sejdinović je jedan od poljoprivrednika koji može poslužiti kao pozitivan primjer i motiv za uključivanje novih poljoprivrednika u organizovanu proizvodnju krastavaca kornišona. Sejdinović se ovom proizvodnjom bavi već pet godina. Posljednje dvije godine radi plasteničku proizvodnju koja se, kako kaže, pokazala produktivnijom i razlikuje se od proizvodnje na otvorenom. „Dok sam radio na otvorenom imali smo 440 metara dužnih na kojima sam uzgajao krastavace kornišone a prinosi su bili negdje oko 3,5 tone. U posljednje dvije godine radim plasteničku proizvodnju na 200 metara dužnih i opet sam dosegao proizvodnju 3,5 tone, što znači da sam na duplo manjoj površini postigao iste prinose. Ovo ujedno znači da je budućnost proizvodnje krastavaca kornišona sigurno u zatvorenim prostorima”, kazao je Sejdinović. Plasman krastavaca kornišona obezbijeđen je za sve proizvođače a otkupne cijene iznose 1,50 KM za prvu klasu, 0,75 za drugu klasu i 0,15 KM za treću klasu.

Prijave u toku

Svi poljoprivrednici koji su zainteresovani za organizovanu proizvodnju krastavaca kornišona, prijave mogu izvršiti u nadležnoj općinskoj službi u zgradi Općine ili putem telefona: 035 743 446, svakim radnim danom u vremenu od 7 do 15 h. Također, Općina će u saradnji sa otkupljivačem organizovati radne sastanke u mjesnim zajednicama, a o datumu i vremenu će obavijestiti u narednom periodu. Na ovaj način prezenitrat će se sve pogodnosti i mogućnosti za poljoprivrednike i Projekte vrijednih ruku koje priprema lokalna zajednica.