Banovići: Rješenje pitanja odlaganja sanitarnog otpada, jedan od prioriteta lokalne zajednice

Projekat izgradnje međuopćinske sanitarne deponije “Separacija 1” za Općinu Banovići nema alternativu i ostat će na listi prioriteta za svaki vid podrške, istaknuto je na današnjem sastanku općinskog načelnika dr. Bege Gutića sa menadžmentom Javnog preduzeća EKO-SEP d.o.o. Živinice koje realizuje ovaj projekat.

S ciljem dugoročnog rješavanja problema odlaganja otpada na području općine Banovići, lokalna zajednica je donijela odluku da se uključi u međuopćinski projekat izgradnje sanitarne deponije pod nazivom „Separacija 1“. Izgradnja deponije je počela krajem prošle godine na teritoriji Grada Živinice, radovi teku dobrom dinamikom i trebali bi biti završeni u roku od 13 mjeseci, odnosno krajem 2021. godine.

Na današnjem sastanku istaknuto je da je ovo projekat od velikog značaja za Općinu Banovići i trenutno najbolje rješenje za dugoročno rješenje problema odlaganja otpada, s obzirom da lokalna zajednica teži ka nastavku ovog projekta koji bi podrazumijevao naknadnu obradu otpada.

Projekat regionalne sanitarne deponije“Separacija 1” realizuju tri lokalne zajednice i to; Banovići, Živinice i Kladanj. U projektu učestvuje Grad Živinice sa 60%, Općina Banovići sa 30% i Općina Kladanja sa 10%.

Otvorena mnoga pitanja

Načelnik Gutić upoznat je sa trenutnim aktivnostima, obavezama i odnosima EKO-SEP-a sa izvođačima i Evropskom bankom, kao i lokalnim zajednicama, a otvorena su i druga pitanja koja se tiču tri lokalne zajednice. O tome će se detaljnije razgovarati sa predstavnicima lokalnih zajednica, na sastanku Savjeta načelnika koji će uslijediti po hitnoj proceduri u narednim danima.

Vrijednost izgradnje prve faze projekta je 7,5 miliona, od čega je 5 miliona obezbijeđeno kao zajam od Evropske banke koja je osigurala i 2,5 miliona garant sredstava.

Danas je razgovarano i to tekućim pitanjima u radu EKO-SEP-a, o uključivanju još nekoliko općina u ovaj projekat, načinu formiranja cijena za odlaganje otpada, izgradnji sortirnice, odnosno drugoj fazi projekat i drugim pitanjima.

Predstavnici EKO-SEP-a su se zahvalili načelniku Gutići i Općini Banovići na fer i korektnoj saradnji, te izrazili želju za nastavkom još bolje i korektnije saradnje.

(Izvor:banovici.gov.ba)