Banovići: U vrhu prioriteta uređenje nekoliko putnih dionica i parking stajališta u gradskom području

Preuzimanjem funkcije općinskog načelnika dr. Bego Gutić pokrenuo je mnoga pitanja koja su prije izbora na ovu funkciju bila u fokusu njegovog interesovanja. Jedno od tih pitanja je razvnomjerna izgradnja infrastrukture na području cijele općine s fokusom na putnu infrastrukturu, kao i uređenje pitanja parking stajališta u užem gradskom jezgru.

S namjerom da ovim pitanjima pristupi detaljno, uz analizu aktuelnog stanja i mogućnosti za unapređenje, jučer je načelnik Gutić obišao nekoliko lokacija u gradskom području, čime je stekao uvid u realno stanje na terenu, te ovom prilikom naglasio da će se odmah po usvajanju budžeta krenuti u procedure za implementaciju prioritetnih projekata.

Proširenje parking prostora

Naime, kako je naveo načelnik Gutić, opredjeljen je za izgradnju novih parking stajališta u ulici 119. Muslimanske brdske brigade i to na lokacijama; iza zgrade Zavoda za zapošljavanje i zgrade Trgovačka, kao i prostora između Kula. Također, razmotrit će se mogućnost za izradu idejnog projekta za izgradnju parking stajališta u ulici 10. septembra. Cilj ovih projekata jeste rješenje problema nedostatka parking stajališta, funkcionalniji i ljepši grad kao i bolja prohodnost u gradskoj jezgri.

Trenutno su ove lokacije u jako lošem stanju, nisu uslovne za namjene za koje ih koriste građani Banovića i bit će u vrhu prioriteta rada organa uprave Općine Banovići čim se za to steknu uslovi.

Uređenje putne infrastrukture

Pored izgradnje novih parking stajališta, Općinski načelnik je istakao kao prioritet projekte rekonstrukcije i asfaltiranja dionice puta u ulici Radnička, u naselju Radina i nastavak uređenja ulice Ljiljana, koja nije asfaltirana u prvoj fazi uređenja ove dionice u proteklom periodu. Ovi projekti nalaze se na listi kapitalnih projekata čija je realizacija planirana u proteklom periodu, no kako nisu urađene do sada, bit će prioritet za izgradnju u ovoj godini.

U narednom periodu načelnik Gutić će obaviti zvanične posjete i drugim mjesnim zajednicama.

Trenutno je na području općine Banovići u toku implementacija projekta dogradnje i rekonstrukcije vodovodne mreže sa priključcima u ulicama; Radnička, Radinskih rudara i Breštica, kao i rješavanje imovinsko pravnih odnosa za projekat rekonstrukcije i asfaltiranja dionice od Regionalne ceste do naselja Čolići u mjesnoj zajednici Omazići.

(Izvor:banovici.gov.ba)