Banovići: Video susret sa predstavnicima prijateljske Općine Kartal

Općina Banovići nastavlja njegovati dobre odnose sa prijateljskim općinama širom svijeta. Naime, nakon što je novoizabrani načelnik dr. Bego Gutić preuzeo funkciju općinskog načelnika Općine Banovići i izvršio detaljnu analizu dosadašnjeg rada organa uprave, donio je odluku da prijateljske odnose sa općina s kojima je prethodno uspostavljena saradnja, podigne na viši nivo.

S tim u vezi, danas je organizovan prvi video susret sa načelnikom istanbulske općine Kartal, gospodinom Gokhan Yuksel-om. Ove dvije općine prve prijateljske odnose su uspostavile 1995. godine, koji su 2010. godine obnovljeni i do danas se održavaju na obostrano zadovoljstvo.

Prilikom današnjeg prvog zvaničnog susreta, razmjenjene su osnovne informacije o općinama, načelnici su upoznati sa trenutnim epidemiološkim stanjem u prijateljskim općinama te je razgovarano o oblastima na kojima će se zasnivati buduća saradnja. Naglašeno je da će razmjena iskustava i sticanje novih saznanja o kulturama i društvenim običajima, biti u fokusu saradnje te izražena obostrana želja za posjetom u što skorije vrijeme.

Načelnik Gutić uputio je poziv načelniku Yuksel da posjeti Banoviće u periodu obilježavanja značajnih datuma i događaja.

Općina Kartal smještena je u azijskom dijelu Istanbula u Republici Turskoj. Ima oko 470.000 stanovnika i prostire se na površini 38,54 km2. Okrug Kartal je proglašen industrijskim mjestom 1947. godine, nakon čega je doživo ogroman rast stanovništva.

(Izvor:banovici.gov.ba)