Bijeljina: “Konačno smo u Gradsku upravu ušli kao ljudi”

„Ovo je veliki dan, jer smo poslije nekoliko decenija danas ušli u Gradsku upravu kao građani. To nas raduje, jer nas je novi gradonačelnik prihvatio kao ljude, kao građane koji su mnogo dali za stvaranje Republike Srpske, a malo dobili”, kazao je Stevanović i ukazao na brojne probleme sa kojima se susreće Udruženje izbjeglica i socijalne pravde “Pravda”.

– Gradska uprava Bijeljina u protekla tri mjeseca počela  je rješavanje stambenog pitanja za izbjegla i raseljena lica koja žive na lokaciji „Pet jezera” , istakao je gradonačelnik Ljubiša Petrović, nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja izbjeglica i socijalne pravde „Pravda”, Bijeljina.

„Otkad sam preuzeo dužnost gradonačelnika, pokrenuli smo inicijativu u vezi sa otkupom tih stambenih jedinica, da bismo konačno riješili imovinske-pravne odnose i da se ljudi koji tamo žive više ne bi osjećali kao građani  drugog reda”, rekao je Petrović.

On  je dodao da je Gradska uprava, kada je riječ o rješavanju ovih problema,  sa jasnim stavom išla i prema međunarodnim organizacijama.

„Ako već ulažu u stambenu jedinicu, onda bi trebalo  da znaju da je to njihova stambena jedinica, a više od 90 % njih zainteresovano je za otkup stanova”, precizirao je Petrović.

On je poručio da će grad u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova rješavati i pitanje izdavanja ličnih dokumenata za lica iz ove kategorije, da bi se osjećala ravnopravno sa ostalim građanima. Кada je riječ o unapređenju položaja boračke populacije, gradonačelnik je naglasio potrebu većeg izdvajanja finansijskih sredstava iz budžeta i najavio da će već na narednoj sjednici gradske Skupštine, posredstvom amandmana, preduzeti korake u tom pravcu.

„Želimo da svim našim građanima vratimo zagarantovana prava, da dobiju ono što im pripada, uključujući i lica koja žive na „Pet jezera”, jer su oni već mnogo dali za Republiku Srpsku”,  podvukao je Petrović.

Predsjednik Udruženja „Pravda” Dušan Stevanović izrazio je veliko zadovoljstvo zbog gradonačelnikovog odnosa prema ovoj populaciji.

„Ovo je veliki dan, jer smo poslije nekoliko decenija danas ušli u Gradsku upravu kao građani. To nas raduje,  jer nas je novi gradonačelnik prihvatio kao ljude, kao građane koji su mnogo dali za stvaranje Republike Srpske, a malo dobili” – kazao je Stevanović i ukazao na brojne probleme sa kojima se susreće ovo Udruženje.

„7200 naših građana još nema lične dokumente, a tu su i neriješena pitanja u vezi sa imovinom u FBiH, socijalna pitanja, zapošljavanje. Gotovo da nema oblasti i kojoj nismo ugroženi”, upozorio je on i dodao da  su na sastanku sa gradonačelnikom dogovorene smjernice buduće saradnje.

(BN)