Bileća: Održana Svečana Svetosavska akademija

Svečana Svetosavska akademija koju tradicionalno priređuje SPKD ,,Prosvjeta” Bileća održana je u Domu kulture ,,Jevto Dedijer”.

Čestitajući slavu načelnik naše opštine, Veselin Vujović, istakao je da je današnja litija i molitva u Hramu Svetog Save pokazala da smo narod koji vjeruje, koji zna da poštuje i slijedi put koji nam je prije osam vijekova osvijetlio Sveti Sava.

Prigodnu besjedu o Svetom Savi govorio je profesor Nikola Baćević.

,,Svetosavlje je vrhovni, životvorni princip i sila naše duše, naše istorije, našeg naroda. Ono je srce našeg srca, život našeg života. To je provjerena duhovna vrijednost koja odolijeva iskušenjima vremena i promjenama istorije. Zato, neka nam Sveti Sava bude stalna inspiracija na putevima čistote duše i ljepote življenja”, rekao je Baćević.

Na Svetosavskoj akademiji uručena su najveća priznanja naše opštine.

Povelju opštine Bileća za najistaknutijeg pojedinca dobio je Vojvoda Slavko Aleksić, čovjek koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrambeno – otadžbinskom ratu.

,,Velika mi je čast primiti ovu nagradu. Ovo je druga povelja koju primam. Prvu sam podijelio i posvetio mojim vojnicima, braniocima srpske Grbavice i Sarajeva. Ovu povelju dijelim i posvećujem pripadnicima Bilećke brigade i svim borcima sa ovih prostora”, rekao je Aleksić.

Jednoglasnom odlukom odbornika Skupštine opštine Bileća, povelja za najistaknutiji kolektiv pripala je Fondaciji ,,Sveti Vukašin”. Organizacija pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija i o njima najbolje govore njihova djela.

Priznanje za najboljeg sportistu opštine Bileća za 2022. godinu uručeno je Stefanu Sudžumu, fudbaleru FK ,,Hercegovac”. Drugo mjesto pripalo je Arijani Bošnjak karatistkinji KK ,,Hercegovac”, a treće Milici Radovanović, članici ženskog fudbalskog kluba ,,Leotar”.

Posebna zahvalnica opštine Bileća uručena je svešteniku Aleksandru Grčiću za širenje bratske ljubavi i sloge, kao i za veliki doprinos u obnovi hrama Svetog Arhangela Mihaila u Trnovom dolu.

U programu Svetosavske akademije učestvovali su učenici SŠC ,,Golub Kureš”, Etno grupa ,,Sveti Dimitrije” Nevesinje i Lana Samardžić.