Bratunac: Bescarinska zona za preporod opštine

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je Srni da su pokrenute aktivnosti za izgradnju bescarinske, odnosno slobodne zone pored graničnog prelaza i carinskog terminala, čija izgradnja je u toku kod novoizgrađenog mosta “Bratoljub” na Drini, između ove i opštine Ljubovija u Srbiji.

Mlađenović smatra da će izgradnja slobodne zone pozitivno uticati na razvoj Bratunca i dovesti do preporoda ove opštine, ali i doprinijeti razvoju cijele regije Birač u Republici Srpskoj i Azbukovice u Srbiji.

“Dobili smo verbalnu podršku rukovodstava Republike Srpske i Srbije za realizaciju ove ideje i stupili smo u kontakt sa rukovodstvom grada Pirota u čijoj je slobodnoj zoni zaposleno oko 14.000 radnika i koja ostvaruje godišnji promet od 1,2 miliona evra. Po ugledu na Pirot i mi ćemo graditi slobodnu zonu”, kaže Mlađenović.

On ističe da će opština Bratunac obezbijediti 2,5 miliona maraka za kupovinu 250.370 metara kvadratnih zemljišta za ovu namjenu.

“Uradili smo regulacioni plan, a postigli smo i usmeni preliminarni dogovor da ovu izgradnju finansira Srbija u iznosu od oko stotinu miliona maraka”, pojašnjava Mlađenović.

Prema njegovim riječima, u toku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju obilaznice oko Bratunca, koja će se graditi uporedo sa nasipom na Drini.

“Ti projekti će doprinijeti dugoročnom rješavanju pitanja regulacije saobraćaja kroz Bratunac, te njegovoj odbrani od poplava i izlijevanja Drine iz korita na dijelu kod ovog mjesta, ali i poboljšati pristup i bezbjednost bescarinske zone”, rekao je Mlađenović.

On naglašava da se radi o višemilionskim projektima koji će omogućiti poboljšanje bezbjednosti i brži razvoj ove lokalne zajednice, te njenom izlasku iz reda nerazvijenih opština.

(Srna)