Delegacija opštine Srbac na obilježavanju 32. godišnjice od formiranja Druge krajiške brigade

Predstavnici Opštine Srbac, Boračke organizacije opštine Srbac i delegacija pripadnika Druge krajiške brigade iz Srpca prisustvovali su obilježavanju 32 godine od njenog formiranja koje je održano u Memorijalnom centru Druge krajiške brigade Vojske RS u banjalučkom naselju Rakovačke bare.

U ime porodica poginulih i nestalih boraca, okupljenima se obratio Branko Grahovac, sin komandanta Druge krajiške brigade majora Dragana Grahovca iz Srpca.

“Druga krajiška brigada je imala slavan ratni put i mogu reći da sam danas ponosan sin komandanta ove brigade koja je ispoštovala sve međunarodne konvencije i pravila ratovanja”, rekao je Grahovac.

On je rekao da je srpski narod bio primoran da brani grobove svojih djedova i očeva i kućne pragove, te da nikada nije bio osvajački.

Udovica majora Grahovca, Branka Grahovac rekla je da dolazi na ovo mjesto sa ponosom.

“Treba da živimo u miru i da nam niko ne nameće svoje, već da mi odlučujemo kako ćemo živjeti. Zbog svih boraca koji su poginuli i koji su ranjeni, želim da Republika Srpska ostane i da živimo u miru”, poručila je ona.

Naše delegacije položile su vijence i prisustvovale parastosu za 231 poginulog borca ove brigade.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je takođe prisustvovao parastosu, rekao je da je Druga krajiška brigada slavna brigada VRS koju su činili ne samo borci iz Banjaluke, već iz mnogih opština u kojima je vodila teške borbe za očuvanje slobode.

“Obilježavamo dan kada je ova brigada formirana na ovom mjestu i odakle je krenula u svoj borbeni put. Moja zahvalnost kao predsjednika Republike je u činjenici da je brigada bila jedan od donosilaca udarne snage, odbrambene snage same VRS i Republike Srpske. Preživjelim borcima treba odati priznanje, a poginulima počast”, rekao je Dodik.

Potpredsjednik Udruženja boraca Druge krajiške brigade Vladimir Ševarika rekao je da je na ratnom putu koji je trajao 1.720 dana i dugom više od 3.500 kilometara od Zapadne Slavonije, “Koridora života”, gradačačkog, oraškog, dobojskog, sarajevskog, vlašićkog, glamočkog i bihaćkog ratišta, pa sve do Manjače, kroz brigadu prošlo više od 23.000 boraca, a život za Republiku Srpsku dao 231 borac.

Druga krajiška brigada imala je 1.600 ranjenih boraca, od kojih 750 ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, dok se za trojicom još traga.

Obilježavanju su prisustvovali bivši pripadnici brigade, predstavnici boračkih organizacija Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, porodice poginulih boraca i mnogi drugi.

Slavna Druga krajiška brigada formirana je 18. septembra 1991. godine.