Delegacija opštine Srbac na prijemu kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske sinoć je održan svečani prijem povodom stupanja na dužnost predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Prijemu su prisustvovali brojni gosti iz javnog, političkog i medijskog života Republike Srpske i Srbije, među kojima i delegacija opštine Srbac na čelu sa načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem.

Prisutni su bili i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijeri Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, gradonačelnici i načelnici gradova i opština u Srpskoj i BiH i drugi gosti.

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je da je odgovornost koju je dobio u ovom mandatu veća nego ranije i da će raditi na očuvanju Republike Srpske.

“Biti predsjednik je velika čast. Ovi izbori su bili velika šansa za mnoge druge, ali eto, narod je izabrao mene. Ovaj mandat neću dovesti u pitanje. Radićemo sa regionom, i naravno sa Evropskom Unijom, jer to je put od koga se sigurno nismo odrekli. Pozivam međunarodnu zajednicu da prepakuje svoje zahtjeve, kako bi se lakše dogovorili”, rekao je Dodik.

On je dodao da ćemo voditi prije svega računa o sebi, ne vrijeđajući nikoga.

“Želimo Evropsku Uniju, ali isto tako smo protiv NATO-a. Samo nemojte dirati Republiku Srpsku, to neću dozvoliti. BiH za mene nije sporna po Dejtonu, dajte mi tu Bosnu, ali ovu koja se nameće od strane raznih visokih predstavnika mi ne želimo”, istakao je Dodik.

Dodao je da je ovo bila prilika da se pošalje poruka mira i saradnje među svim ljudima koji ovdje žive.

Patrijarh Porfirije kazao je da mu je čast što je prisustvovao stupanju na dužnost predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“U ovim turbulentnim vremenima je izazovno biti na ovoj odgovornoj funkciji. Mir je najveća vrijednost bez koje ništa ne može funkcionisati. Danas smo suočeni sa apokaliptičnim situacijama kada je u pitanju mir, zato je važno da se za to borimo. Zato poručujem gospodine Dodik da treba da se trudite da jedinstvo i mir uspostavljate na mjestu gdje vas je narod izabrao, počevši od porodice, pa do mjesta i teritorije. Želim vam od srca da budete predsjednik svih ljudi u Republici Srpskoj”, istakao je Porfirije.

Milorad Dodik je dužnost predsjednika Republike preuzeo u utorak, 15. novembra, od Željke Cvijanović koja je izabrana za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dodiku je tada u Palati Republike Cvijanovićeva svečano uručila zastavu i Ustav Republike Srpske.