Gradonačelnik Cazina uručio poklon pakete djeci u Centru za migrantske porodice u kampu „Sedra“

Na području Unsko- sanskog kantona smješteno je pet migrantskih kampova, a jedini u kojem su porodice s djecom nalazi se u nekadašnjem hotelu „Sedra“ na području Grada Cazina.Centar za migrantske porodice s djecom juče je posjetio gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević koji je tom prilikom uručio poklon paketiće za 182 mališana.

Vidjeli smo da je kamp organiziran i da ima puno aktivnosti za djecu i roditelje i sretni smo da je to tako. Želim istaknuti da je ovo prvi kamp koji je otvoren u BiH i da smo mi kao lokalna zajednica dali svoj doprinos i podršku zbrinjavanju najranjivijih kategorija migrantske populacije. To se manifestira kroz projekte koji se i trenutno realiziraju. Poput projekta poboljšanja vodoopskrbne mreže na ovom području, ali i organizacije školskih aktivnosti za djecu u saradnji sa OŠ Ostrožac. Mi smo osjetljivi na ljudsku patnju, razumijemo itekako probleme ovih ljudi i sve što tražimo od naše države je da bude organizirana. Rješenje ove krize nije da se sav teret prenese samo na Unsko- sanski kanton jer mi ne možemo taj teret podnijeti., istaknuo je gradonačelnik Ogrešević.

Po riječima Alme Dizdarević, voditeljice Centra isred IOM-a,u kampu „Sedra“, čiji je ukupni kapacitet 430 osoba, trenutno je smješteno 365 ljudi. Svim štićenicima kampa omogućene su brojne društvene i sportske aktivnosti, tri obroka dnevno usklađena s njihovim prehrambenim navikama, a obezbijeđena im je i stalna zdravstvena zaštita te mogućnost pohađanja nastave u OŠ Ostrožac.

Ovdje su smještene porodice s djecom i možemo kazati da je njihov smještaj ovdje približno dobro uređen kada to usporedimo sa svim drugim smještajima na području USK ili BiH. Paketići za najmlađe su posebna gesta na kojoj se ja zahvaljujem gradonačelniku i Gradu Cazinu jer su, kako se moglo vidjeti, velika radost. Iskreno se nadamo da će u što skorijem vremenu profunkcionirati mehanizmi naše države i da će se smještaj ostalih migranata, uz pomoć države, naših i građana Evrope, biti približno jednako uređeni kao što su to ovdje., kaže Husein Kličić, predsjednik Crvenog križa USK.

182 djece iz migrantskog kampa u „Sedri“ danas su se obradovali paketićima, a među njima je i 55 maloljetnika bez pratnje. Prosjek zadržavanja u ovom kampu iznosi 115 dana, iako su neke od porodica ovdje smještene od samog osnivanja Centra odnosno već tri godine.

(Izvor:cazin.net)