Gradonačelnik o velikim projektima u centru grada: Dajemo trajni pečat Banjoj Luci

Velikim projektima dajemo radikalne promjene ovom gradu i jedan trajni pečat. Kada pogledate samo centar grada, kuća Milanovića biće obnovljena, gradićemo Centralno spomen obilježje, hotel Palas, Gajeva ulica će biti pješačka zona, Srpska ulica za pješake i bicikliste i sl. Sve je to što će Banju Luku učiniti potpuno drugačijom – kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je kazao novi objekti trebaju odgovarati vremenu u kojem nastaju.

-Dakle, svaki period treba da da arhitekturu tog perioda – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković ujedno i komentarišući idejno rješenje novog hotela “Palas”, koje je predstavljeno proteklog vikenda.

Banjalučki hotel, kako je kazao, je dizajnirao svjetski priznati arhitekta Hani Rašid sa grupom domaćih arhitekata.

Poručio je da je ova administracija jedina uspjela riješiti problem rugla nezavršenog dijela hotela, koje u centru grada stoji 43 godine.

-Doveli smo investiciju vrijednu preko 150 miliona KM gradeći najviši i najluksuzniji objekat u istoriji Republike Srpske i na ovaj način ostvarićemo pet miliona KM direktnih prihoda u budžetu Grada, kao i do 300 radnih mjesta – istakao je on.

Navodi da je za sve velike stvari potrebno vrijeme, te napomenuo da su i za današnju zgradu Gradske uprave tada prilikom gradnje kazali da je prevelika i nepotrebna za Banju Luku, a da je ona danas ipak dio identiteta našeg grada.

-Tako i za ove velike projekte. Neko mora presjeći i spreman sam za to. Jedan od komenatara je da se hotel ne uklapa ni u šta. Postavljam kontra pitanje u šta treba da se uklapa, sve okolne građevine su odraz svog vremena. Arhitekt koji je radio model, koncept i idejno rješenje novog hotela, koje je koštalo 200 hiljada evra, je čovjek koji je oblikovao identitete najvećih metropola – istakao je gradonačelnik.

Kaže da shvata da je to nešto novo i da je potrebno vrijeme da se građani naviknu.

-Ovo je 150 miliona KM investicija, koje će biti uložene u Banju Luku. Dakle, nisu pare iz budžeta, nego će u budžet doći još pet miliona KM i biti zaposleno do 300 novih radnika – rekao je on.

Napomenuo je da 43 godine imamo ruševinu u centru grada i samo da smo je sklonili smatra da je to jedan od najvećih podviga na koji smo toliko čekali, te najavio da će u narednom periodu i arhitekte dodatno obrazložiti određene parametre budućeg hotela.