Ilidža: Posljednja dionica Sarajevske zaobilaznice bit će izgrađena do kraja novembra

Na području općine Ilidža u MZ Blažuj, uskoro će početi izgradnja posljednjeg dijela Sarajevske obilaznice, poddionioca, LOT-3B, kao sastavnog dijela koridora 5C. Izgradnjom predmetne saobraćajnice, omogućit će se bolja saobraćajna povezanost autoceste na Koridoru 5C sa mrežom saobraćajnica nižeg ranga, magistralnim i lokalnim cestama. Vrijednost ugovora je 23.283.000 KM sa PDV-om.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, direktor JP Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić i izvođač radova Euro-Asfalt d.o.o Hamed Ramić juče su ozvaničili početak izgradnje ove važne
saobraćajnice.

Hamed Ramić, direktor Euro-Asfalta kazao je da je dionica duga 1.800 metara.

„Radi se o brzoj autocesti sa četiri saobraćajne trake na kojoj se nalaze dva vijadukta. Saobraćajnica prolazi kroz naselje i bit će ograđena duž cijele trase zaštitom od buke da ne bi građani imali problema sa bukom. Ako općina i vlasnici instalacija budu sarađivali sa nama i brzo rješavali problem, mi ćemo ovu dionicu završiti u ovoj građevinskoj sezoni, do kraja novembra“, kazao je Ramić.

Nermin Muzur, načelnik općine Ilidža kazao je da je riječ o važnom projektu.

„Drago mi je da će se takvi projekti dešavati u općini Ilidža i ubrzati komunikaciju sa koridorom 5c i ovo je vrlo važno za stanovništvo Blažuja pogotovo kada je  pitanju industrijska zona. Sa završetkom radova bit će olakšan pristup posebno putnicima koji dolaze iz pravca Kiseljaka i drugih dijelova. Sve što bude u nadležnosti općine Ilidža a u okviru zakona i propisa Općina će u najkraćem roku završavati“, istakao je Muzur.

Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kazao je da su nakon tri godine pokušavanja uspjeli dodijeliti ovaj ugovor.

„Konačno smo odabrali izvođača, potpisali ugovor i ne očekujem da bismo trebali imati problema kad su u pitanju rokovi i kvalitet“, kazao je Terzić.

(Izvor:nap.ba)