Intenzivirati i poboljšati saradnju lokalne samouprave i Rudnika mrkog uglja „Breza“

Načelnik općine Breza Vedad Jusić, zamjenica Općinskog pravobranioca Dženana Telalović i pomoćnica načelnika za prostorno uređenje Selma Gazdić 8. februara boravili su u radnoj posjeti Rudniku mrkog uglja (RMU) “Breza”.

Sveobuhvatno restrukturiranje u pogledu optimizacije proizvodnih kapaciteta i radne snage Rudnika, s posebnim akcentom na aktivnosti u cilju podrške sačinjavanju plana i programa trajnog zbrinjavanja viška uposlenih, bile su teme razgovora s direktorom RMU Muamerom Omerhodžićem i njegovim najbližim saradnicima i saradnicama.

Zbog izostanka pozitivnih finansijskih efekata u poslovanju rudnika u Federaciji BiH, Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. potvrdilo je opredjeljenje za potpunu provedbu procesa restrukturiranja.

Uz podršku realizovanim aktivnostima, Općinski načelnik Jusić iskazao je spremnost za pružanje svake vrste pomoći Upravi RMU “Breza”, nagovijestivši da će inicirati organiziranje sastanaka sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrom energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Nerminom Džindićem, kao i sa predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

S namjerom intenziviranja i poboljšanja saradnje lokalne samouprave i RMU „Breza“ dogovoreno je održavanje radno-konsultativnih tematskih sastanaka na mjesečnom nivou.

Postignut je dogovor, da se tokom narednih nekoliko mjeseci i nakon stvaranja preduvjeta, pristupi potpisivanju koncesionog ugovora Ministarstva za privredu ZDK sa RMU „Breza“. Naglašena je i spremnost Uprave RMU da se oslobodi neperspektivne imovine.

(Izvor:breza.gov.ba)