Karan i Kostrešević u posjeti opštini Srbac

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević boravili su danas u radnoj posjeti opštini Srbac.

Oni su u zgradi Policijske stanice razgovarali sa komandirom Sinišom Šnjegotom i njegovim saradnicima o bezbjednosnoj situaciji na području opštine a potom su se u zgradi Opštinske uprave sastali sa načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem gdje su razgovarali o stanju bezbjednosti, izgradnji novog objekta policijske stanice u Srpcu i policijskom kadru.

Ministar Karan je izrazio zadovoljstvo stanjem bezbjednosti na teritoriji opštine Srbac koje je ocijenjeno kao zadovoljavajuće.

“Već duži period možemo konstatovati da je stanje bezbjednosti u opštini Srbac dobro i zadovoljavajuće, čak i mnogo bolje nego u drugim opštinama, tako da je to na zadovoljstvo građana srbačke opštine da žive u jednom mirnom okruženju“, rekao je Karan.

On dodaje da se u Policijskoj stanici Srbac, ali i Policijskoj upravi Gradiška i drugim stanicama u okruženju osjeti nedostatak policijskog kadra.

“Ovih nekoliko godina mi imamo nagli neprirodni odliv policijskog kadra, a to su oni policajci koji su iznijeli Odbrambeno-otadžbinski rat od 1992. do 1995. godine. Oni su ispunili zakonske uslove za odlazak u penziju, trideset godina penzijskog rada, i nama par stotina policajaca godišnje ide u penziju. U tom smislu smo i svjedoci stalnog prijema novih mladih policajaca. U postojećoj klasi koja završava pripravnički staž sigurno će doći njih 90, a u klasi Policijske akademije koja je sada aktuelna doći će oko 26 novih mladih policajaca za policijsku upravu ali i u Srbac“, rekao je Karan.

On je istakao da je prije više od godinu dana Opština Srbac dodijelila Ministarstvu unutrašnjih poslova lokaciju na kojoj se planira gradnja nove Policijske stanice i najavio da će radovi početi ove godine.

„Ova stara zgrada Policijske stanice nije uslovna i funkcionalna sa aspekta policijskih poslova tako da ćemo u saradnji sa opštinom intenzivno krenuti u pripreme kako bi ove godine započeli gradnju nove Policijske stanice u Srpcu. U tom smislu još jednom se zahvaljujem načelniku opštine i njegovim saradnicima na učinjenim naporima u tom pravcu“, rekao je Karan.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da razmjeni najbitnije informacije vezane za našu lokalnu upravu i rad Policijske stanice u onom dijelu u kome se preklapaju nadležnosti Opštinske uprave i Policijske stanice.

„Možemo konstatovati vrlo dobro bezbjednosno stanje na području opštine Srbac a drugi bitan segment koji zanima i Opštinsku upravu jeste početak izgradnje nove zgrade Policijske stanice. Od danas ulazimo aktivno u stvaranje pretpostavki za početak izgradnje i odmah možemo krenuti sa aktivnostima na izradi idejnog rješenja i glavnog projekta”, rekao je načelnik Dragosavljević.