Kotor Varoš: U nedjelju audicija za Ritam Evrope

U Kotor Varošu će u nedjelju /26.3.2023. godine/ sa početkom u 13 časova u kino-sali biti održana audicija za pjevačice i pjevače kao i plesačice i plesače uzrasta od 14 do 21 godine, od kojih će najtalentovaniji izvođači imati priliku učestvovati u muzičkom takmičenju televizijskog programa Ritam Evrope, osmišljenom po principu Evrovizije.

Kroz program „Ritam Evrope“ čije će finalno takmičenje biti realizovano uz prenos uživo na Radio televiziji Republike Srpske, obezbijeđeni su obuka, scensko, televizijsko i pjevačko predstavljanje naše djece i mladih, zajedno sa ostalim timovima iz opština i gradova iz Republike Srpske, čemu prethode audicije sa kandidatima, a nakon koje slijedi sveobuhvatna priprema za takmičenje.

Kandidati i kandidatkinje koji ostvare prolaz na audiciji pripremaće koreografiju i vježbati vokalne i plesne sposobnosti uz nadzor i mentorstvo profesionalnog tima Ritma Evrope, za nastup na kojem će izvoditi jednu od evropskih evrovizijskih numera.

Eksperti će sa djecom raditi na uvježbavanju ne samo vokalnog i vizuelnog izvođenja, nego i ispravnog stava tijela za vrijeme nastupa, disanja, javnog nastupa i televizijskog prenosa, te će obuhvatiti i pedagoški pristup prema djeci i mladima.

Mladi Kotorvarošani će imati priliku da pjevaju pjesme na svim jezicima i iz svih žanrova prema kojima imaju afinitete. Solisti, na primjer, mogu da se predstave svojim vokalnim sposobnostima, takođe i grupe, a djeca i mladi koji plešu moderne plesove, balet, tradicionalne plesove te klubovi koji bi trebalo da se predstave sa svojim koreografijama, treba da predstave svoje izvedbe, što će scenskim segmentima i novim elementima upotpunjavati i nadograđivati muzički i scenski tim Ritma Evrope, kako bi bili spremni za takmičenje i usavršili svoje vokalne i plesne sposobnosti na profesionalnom nivou.

Prenos takmičenja realizuje Radio televizija Republike Srpske, a domaćin događaja je grad pobjednik ovog televizijskog prenosa na prethodnom takmičenju, čiji predstavnici kao pobjednici imaju obezbjeđeno putovanje i posjetu državi čiju zemlju predstavljaju pjesmom koju izvode.

Prošlogodišnji pobjedik je ekipa iz Gradiške, koja je za nagradu osvojila putovanje u Španiju.