Krupa na Uni: U ponedjeljak sjećanje na Ćopića u njegovim Hašanima

U Hašanima, rodnom mjestu Branka Ćopića, u ponedjeljak, 27. marta, biće obilježeno 39 godina od književnikove smrti, potvrđeno je Srni u Opštinskoj upravi Krupa na Uni.

U 11.00 časova biće položeni vijenci kod književnikove biste ispred Spomen-škole “Branko Ćopić”.

Nakon obraćanja zvaničnika, biće održan poetski čas o Ćopiću na kojem će govoriti književnici, a njegove stihove kazivaće učenici Osnovne škole “Branko Ćopić”.

U Hašanima je 2020. godine otvorena obnovljena Ćopićeva rodna kuća u okviru projekta “Bašta sljezove boje”.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

NJegova antologijska zbirka pripovjedaka “Bašta sljezove boje” osvojila je NJegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za roman “Ne tuguj, bronzana stražo”.

Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Drugi svjetski rat podstakao je Ćopića da napiše romane “Prolom”, “Gluvi barut”, “Ne tuguj, bronzana stražo” i “Osma ofanziva”, zatim pripovijetke “Rosa na bajonetima”, “Surova škola”, “LJubav i smrt”, “Doživljaji Nikoletine Bursaća”, “Gorki med”, “Sveti magarac”, “LJudi s repom” i zbirke pjesama “Ognjeno rađanje domovine” i “Ratnikovo proljeće”.

Ćopić je napisao i romane za djecu “Orlovi rano lete”, “Slavno vojevanje” i “Bitka u zlatnoj dolini” /poznati i kao “Pionirska trilogija”/, zatim “Magareće godine”, zbirke priča “Priče partizanke”, “Vratolomne priče”, “Priče ispod zmajevih krila” i “Doživljaje mačka Toše”, zbirke pjesama “Čarobna šuma”, “Armija odbrana tvoja”, “Partizanske tužne bajke”, “Večernje priče”, “Djeda Trišin mlin” i “Nestašni dječaci”.