Lopare: Majevičkim voćarima podijeljeno 5.0000 sadnica šljive

U Loparama je danas održano stručno predavanje voćarima majevičkog kraja i organizovana podjela 5 000 sadnica šljive čime se krenulo u aktivnosti podizanja većeg broja zasada navedenog voća na području lokalne zajednice.

„Strateški cilj je da se na našem području podignu novi zasadi i poveća broj sadnica, prije svega šljive, ali i drugog voća“, rekao je u svojoj izjavi novinarima Željko Kerović, načelnik za privredu i društvene djelatnosti opštine Lopare.

On je naglasio da postoji veliki interes ljudi da se time bave, te da u ovoj lokalnoj zajednici egzistira i firma „Fruktum“, koja ima velike kapacitete za otkup i prodaju, i zajedno sa njom i opštinom Trstenik u Srbiji je organizovana podjela sadnica.

„Sadni materijal je podijeljen za 62 voćara, koji su se prijavili za dodjelu, a ima ih još koji će u kasnijoj fazi biti uključeni u ove aktivnosti. Imamo negdje oko 300 000 mlađih stabala na teritoriji opštine, od kojih se proizvede godišnje oko 2000 tona konzumne šljive“, naveo je Kerović.

Jadranka Bojić, savjetodavac za voćarstvo u Ministarstvu poljoprivrede područne jedinice Bijeljina, je prisutnim voćarima održala predavanje koje se odnosilo uglavnom na pripremu zemljišta za sadnju, odabir parcele, specifičnosti i karakteristika zemljišta.
„U jednom dijelu smo govorili i o nekim mjerama koje su usko vezane za radove poslije sadnje“, istakla je Bojićeva.

„Na predavanjima mnogo naučimo, čujemo i saznamo što se tiče voćarstva“, kaže Dimitrije Jović iz sela Puškovac kod Lopara.

On ima zasađenih oko 1 500 sadnica razne vrste šljive čiji rod plasira u inostranstvo i kvantašku pijacu u Bijeljini, a nešto ostane i za preradu u domaćinstvu.

„Sadnicama koje sam dobio ću popuniti svoj zasad, a najveći problem u budućnosti, za nas poljoprivrednike, će biti radna snaga“ naveo je Jović.

Najveći otkupljivač šljive u majevičkom kraju je firma „Fruktum“, koja posjeduje i najveći zasad na Balkanu od 40 000 sadnica pomenutog voća zasađenog na 50 000 hektara površine, i ima mogućnost izvoza na inostrano tržište. Proizvođači svoj proizvod plasiraju u NJemačku, Austriju, Italiju i druge zemlje gdje postoji interes za šljivom.