Lopare: Potpisan ugovor o projektu proljećne sanacije i sanacija vodovodne mreže

U organizaciji Ministarstva finansija Republike Srpske potpisan je Ugovor o transferu kreditnih sredstava Evropske investicione banke u okviru projekta “Vodovod i kanalizacija II” i Memorandum o načinu realizacije projekta sa lokalnim zajednicama u Srpskoj.

“Juče sam u Banjaluci potpisao ugovor o transferu kreditnih sredstava Evropske investicione banke za finansiranje našeg projekta vodosnabdijevanja u Loparama “Obnova izvora, izgradnja novih depozitora i sanacija vodovodne mreže”, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

On je naveo da vrijednost kredita koji općina Lopare uzima u navedenu namjenu iznosi 1002 229 KM, za rok otplate od 25 godina, a ukupna vrijednost projekta je 2 000 000 KM.

“U pitanju su povoljna kreditna sredstva, a potrebno je i obezbijediti grant sredstva u iznosu od 50 odsto u odnosu na ukupnu vrijednost projekta definisanu našim projektnim prijedlogom, a čiji je cilj rješavanje problema mutnoće vode i obezbijediti dovoljne količine vode tokom trajanja suša,” objasnio je Savić.

Gradonačelnik Lopare dodao je da uskoro počinje proces odabira izvođača radova i javnih nabavki kojima će se riješiti problemi vodosnabdijevanja u Loparama, te da bi potpisani projekat trebao biti završen do kraja 2024. godine. godina.

Sa predstavnicima mjesnih zajednica Ugovor i memorandum, u Upravnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci, potpisala je ministarka finansija Srpske Zora Vidović.

Ukupna vrijednost projekta “Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II” je 60 miliona eura, a u njemu će pored Lopara učestvovati 23 mjesne zajednice. Učešće opština je 30 miliona eura, a ostatak je od kredita Evropske investicione banke.

Vlada Srpske odobrila je projektne planove kojim se ispunjavaju uslovi za narednu fazu, obzirom da su do sada Lopare, Gradiška, Zvornik, Teslić, Nevesinje, Vukosavlje, Prnjavor, Prijedor, Trebinje, Pale, Rogatica, Laktaši, Istočna Ilidža i Milići ispunili sve potrebne uslove za realizaciju projekta.