Lopare: Predavanje o bezbjednosti saobraćaja u Srednjoškolskom centru “Vuk Karadžić”

Rukovodilac Odsjeka za vozače, puteve i vozila u Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Nikola Torbica rekao je danas u Loparama da učenike treba edukovati o saobraćaju, kako bi prije polaganja vozačkog ispita naučili koji sve rizici postoje.

Torbica, koji je danas održao predavanje u Srednjoškolskom centru “Vuk Karadžić” u Loparama u okviru projekta “Kad se život preokrene”, rekao je novinarima da im je cilj da učenici, posebno trećih i četvrtih razreda, čuju koji su to sve rizici u saobraćaju, šta im se sve može dogoditi, na šta treba da obrate pažnju.

“Upoznati su o svim rizicima, ali i preko lične priče Bojana Šuvire koji je u saobraćajnoj nezgodi zadobio teške povrede zbog kojih je osoba sa trajnim invaliditetom”, rekao je Torbica.

On je dodao da Agencija, zajedno sa Udruženjem žrtava “Step”, sprvodi ovaj projekat širom Republike Srpske, da su juče bili u Šamcu.

“Danas smo u Loparama, pa u Ugljeviku, a sutra u Bijeljini gdje za sada završavamo realizaciju projekta”, rekao je Torbica i dodao da bi od septembra trebalo da krenu sa novim ciklusom predavanja.

On je naglasio da su đaci danas, pored priče Bojana, saslušali i Dejana i Zorana koji su, takođe, ispričali lične priče o teškim povredama nakon saobraćajnih nezgoda.

“Upozoravamo učenike da nikako ne smiju biti pod dejstvom alkohola kada upraljaju vozilom, te da je rizik isti kada sjednu sa vozačem koji je pijan, jer su ugroženi svi učesnici u saobraćaju”, rekao je Torbica.

Srednjoškolci su imali priliku da kroz “pijane naočare” vide kako alkohol djeluje prvenstveno na vid čovjeka, kao i koje su to motoričke sposobnosti koje su im otežane kada su pod uticajem alkohola.

Predavanje će biti nastavljeno u Ugljeviku.