Lopare: Pribojski planinari manifestacijom obilježili Dan Republike Srpske

Planinarsko društvo “Srpski Soko” iz Priboja kod Lopara, u sklopu obilježavanja Dana Republike Srpske, je organizovalo manifestaciju pod nazivom “Dani Republike Srpske”, koja je realizovana 08. i 09. januara 2022. godine.

Predsjednik pomenutog društva Jovica Marković je saopštio da je u ovom događaju učestvovalo 63 planinara koji su članovi devet klubova i društava planinara iz Srbije i dva planinarska društva iz Republike Srpske.

On je naveo da je organizovan planinarski pohod “Stazama majevičkih vitezova” i da je dužina staze, koja je obuhvatila Priboj i okolinu, iznosila oko 13 kilometara.

Planinari su položili vijenac ispred spomenika palim borcima 2. majevičke brigade.

Manifestacija je realizovana kroz niz aktivnosti kao što su posjete vjerskim i istorijskim spomenicima, te druženje na kojem su potpisane dekleracije o saradnji i uzajamnoj pomoći kluba planinara iz Leposavića, Instituta za srpsku kulturu Priština-Leposavić, kluba planinara iz Požarevca sa Planinarskim klubom “Srpski Soko” Priboj.

Na manifestaciji su bili prisutni predstavnici opštine Lopare predvođeni zamjenikom načelnika Goranom Tasovcem i predstavnici Planinarskog Saveza Republike Srpske.

“Gosti iz Srbije, u dva dana boravka na Majevici ne samo da su se upoznali sa lijepim predjelima našeg kraja, već i o događajima iz novije istorije. Oni su izrazili spremnost da prisustvuju u pohodu “Stazama 2. majevičke brigade” koji će biti realizovan iduće godine na navedenoj manifestaciji”, dodao je Marković.