Lopare: Replika Čudotvorne ikone Pećke krasnice u hramu na Majevici

Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop i mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je da su se mnogobrojna čudesa dogodila pred ovom ikonom, da je od svih bolesti isceljivala, zaustavljala kolere i druge epidemije, a da je najveće to što je čuvala i čuva Pećku patrijaršiju, mučeničko Kosovo i Metohiju i svetinje srpske na Kosovu.

“Želimo i osjećamo blagoslov Božiji da je ova ikona, rađena po toj Pećkoj Krasnici, došla ovdje nas da čuva od naših iskušenja, bolesti, nevolja, a naš narod srpski u Republici Srpskoj ima svojih muka i raspeća”, rekao je vladika Fotije u besjedi nakon liturgije.

On je pozvao vjernike u svete hramove, a za dolazak znamenja u hram na Majevici rekao je da je veliki duhovni događaj i velika radost za čitavu Crkvu, pogotovo za Eparhiju zvorničko-tuzlansku.

“Vjerujem da će se i ovde dešavati čudesa, samo ako budemo verovali i pristupali ovoj svetinji sa vjerom i skrušenim srcem”, poručio je arhiepiskop i mitropolit Fotije.

Načelnik Lopara Rado Savić rekao je novinarima da će vjerna kopija čudotvorne ikone od sada trajno biti u ovom hramu, kao čuvar i zaštitnik, te ocijenio da je to osnaživanje duhovnog života na Majevici.

On je čestitao novu titulu arhiepiskopu i mitropolitu Fotiju, kao i loparskom svešteniku Spasoju Radovanoviću unapređenje u čin protojereja.

Protojerej Spasoja Radovanović rekao je novinarima da je čast i veliki blagoslov dočekati repliku čudotvorne ikone, kako bi se vjernici ovoga kraja zajedno molili sa srpskim narodom sa Kosova i Metohije.