Ministar Dragan Lukač u opštini Srbac: Kvalitetniji video nadzor i izgradnja nove policijske stanice naredne godine

Izgradnja novog objekta policijske stanice u Srpcu trebalo bi da počne naredne godine na lokalitetu autobuske stanice, čime će biti poboljšani uslovi rada policije i unaprijeđena bezbjednost građana, zaključeno je na današnjem sastanku ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača i načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića koji je održan u Srpcu.

Ministar Lukač je prvo posjetio sadašnji objekat stanice i održao sastanak sa komandirom Sinišom Šnjegotom a nakon toga i zgradu Opštinske uprave gdje je razgovarao sa načelnikom u njegovom kabinetu. Sastanku su takođe prisustvovali ministar finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović i predsjednik Skupštine opštine Miloš Budić.

Lukač je izjavio da je sadašnji objekat, koji je izgrađen četrdesetih godina prošlog vijeka, neuslovan za rad i dodao da će policijska stanica biti opremljena i novim namještajem.

“Opština će dodijeliti parcelu koja će biti dovoljna za izgradnju objekta čija površina bi trebala biti oko 500 kvadratnih metara. Mi ćemo napraviti idejno rješenje, projekat i ući u njegovu izgradnju. Građevinske cijene na tržištu su promjenljive i nadamo se da će se iduće godine stabilizovati i biti prihvatljive za izgradnju, ali ćemo predvidjeti sredstva koja će biti dovoljna da se uradi najveći dio poslova. Biće potrebno da ga i opremimo jer sadašnji namještaj više nije za dugotrajnu upotrebu. Sve to će sigurno obezbijediti potencijal za kvalitetan rad u budućem periodu”, rekao je Lukač.

Ministar finansija Zora Vidović rekla je da će za izgradnju objekta policijske stanice biti obezbijeđena sredstva iz budžeta Republike Srpske.

“Nova policijska stanica biće moderna i funkcionalna, što je veoma značajno za ovu lokalnu zajednicu i bezbjednost građana”, rekla je Vidović.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević je rekao da će biti izmijenjen Regulacioni plan opštine kako bi parcela bila dodijeljena za izgradnju stanice. On je dodao da će opština uraditi ono što je u njenoj nadležnosti i siguran je da će sve biti realizovano.

“Trenutno smo u fazi postupka izmjene Regulacionog plana na lokaciji autobuske stanice za koju smatramo da je najpovoljnija za izgradnju jednog ovakvog objekta. Sadašnja zgrada policijske stanice nije adekvatna za rad a i zub vremena je već učinio svoje. Na novoj lokaciji imamo dovoljno prostora i preduslova da se napravi funkcionalan objekat”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Na sastanku sa načelnikom je konstatovano i da je bezbjednosna situacija na području opštine Srbac veoma povoljna.

Lukač je istakao da na području opštine Srbac nema počinjenih težih krivičnih djela, razbojništava niti krađe vozila što smatra veoma značajnim.

“Policija kontroliše situaciju na području Srpca i siguran sam da su građani zadovoljni”, rekao je Lukač.

Kada je riječ o video-nadzoru, Lukač je naveo da su na sedam lokacija u srbačkoj opštini postavljene 24 kamere i da će to biti prošireno s ciljem unapređenja bezbjednosti.

“Opština Srbac će obezbijediti dio sredstava u svom budžetu ali MUP vodi jedan projekat koji traje dugo godina u saradnji sa svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i do sada smo uspjeli 53 opštine u potpunosti pokriti video nadzorom. To veoma mnogo znači u preventivnom smislu i odvraća kriminalce koji pokušavaju izvršiti krivično djelo i napraviti prekršaje, ali i kada se to desi, imamo dobre mogućnosti da to analiziramo i vrlo brzo otkrijemo počinioce”, istakao je Lukač.

On dodaje da je ovaj projekat doprinio dobroj i povoljnijoj bezbjednosnoj situaciji u čitavoj Republici Srpskoj.

“Uspostavljanjem novih kvalitetnih kamera u Srpcu takođe ćemo dobiti bolju mogućnost praćenja javnih površina u preventivnom smislu, a i policiji mnogo služiti da poboljša bezbjednost svih građana”, naglasio je Lukač.