Najavljena podrška Istočnog Sarajeva opštini Sokolac

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je na Sokocu, nakon razgovora sa načelnikom Milovanom Bjelicom, da će grad direktno iz budžeta podržati projekte za ovu opštinu u vrijednosti do 500.000 KM, a pomoći će i realizaciju drugih bitnih projekata.

“Cijenim da ćemo rebalansom budžeta grada Istočno Sarajevo doći do vrijednosti nekih projekata između 400.000 i 500.000 KM, koje će Gradska uprava direktno putem svog budžeta podržati ovdje na Sokocu”, naveo je Ćosić.

On je rekao da se nada da će u značajnoj mjeri pomoći realizaciju nekih projekata koji su već započeti na Sokocu, a njihovu realizaciju će značajno ubrzati to što opština ima pripremljene projekte.

Ćosić je izjavio novinarima da je izgradnja gradske kuće i trga u ovom mjestu jedan od najznačajnijih projekata za koji će Gradska uprava lobirati, kao i za svaki drugi u opštinama Istočnog Sarajeva.

On je naveo da se razgovaralo i o pitanju gradske saobraćajnice prema gradskoj kući i trgu, o izgradnji treće trake preko Romanije, projektu o kome se odavno priča, te o rješavanju odvoda otpadnih voda prema centru u Glasinačkom polju, što će posebno biti značajno za projekte izgradnje vikend-naselja i etno-sela na Ravnoj Romaniji.

Gradonačelnik je naglasio da je za Sokolac jedno od gorućih pitanja kupovina Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija “Vrelo Bioštica” u stečaju, koje već dugo načelnik delegira prema organima Srpske, za šta je potrebno 1.500.000 KM, što se može rasporediti na rate.

“Ubijeđen sam da ćemo zajedničkim lobiranjem doći do toga da ovih 500.000 KM u prvoj rati zajednički obezbijedimo putem Vlade Republike Srpske”, najavio je Ćosić.

Na sastanku je konstatovano da na području opštine Sokolac treba asfaltirati još gotovo 30 kilometara lokalnih puteva u ruralnim dijelovima, a Ćosić ističe da će grad i opština na tome raditi zajednički.

Ćosić je rekao da ga raduje da se na Sokocu sistematski radilo na projektima energetske efikasnosti, da je izvršeno “utopljavanje” fasada na objektima Osnovne škole Sokolac, vrtića i zgrade opštine, te što su planirani i radovi na objektu Doma zdravlja.

Grad Istočno Sarajevo će u narednim godinama, istakao je Ćosić, pokušati do dođe do Centra za inovacije i finalizaciju proizvoda u oblasti drvoprerade, čije će sjedište biti na Sokocu.

Ćosić je naveo i da će na Sokocu biti turistička tačka i činiće sastavni dio Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo.

Bjelica je rekao novinarima da je Sokolac uvijek davao iskrenu i najsnažniju podršku gradu Istočno Sarajevo i da će tako biti i u narednom periodu.

On je istakao da je prioritet opštine Sokolac rješavanje statusa Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija “Vrelo Bioštica” u stečaju i da rješenje vide u formiranju akcionarskog društva, kojem će, uz djelatnost distribucije vode, u narednom periodu biti pripojena i djelatnost održavanja grada.

Bjelica je izrazio nadu da će grad podržati i projekte na području opštine Sokolac čija je realizacija u toku, a riječ je o priključku na elektromrežu dva stambena objekta sa 64 stana namijenjena za socijalno stanovanje, projekta “Vija dinarika”, izradu strateških razvojnih dokumenata, te uređenje ulice 9. januar, za šta ukupno nedostaje oko 200.000 KM.

On je naglasio da je jedan od prioriteta i izgradnja gradske kuće i trga, što podrazumijeva i rekonstrukciju glavne Ulice cara Lazara na Sokocu, za šta očekuje podršku gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Vlade Republike Srpske, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Vlade Srbije.

(Izvor: srna.rs)