Obilježavanje Svetog Save u Prijedoru

Danas je u Gradskoj upravi održana 2. sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje Svetog Save u Prijedoru 2022. godine na kojoj je potvrđeno da će proslava Svetog Save u Prijedoru biti organizovana 26. i 27. januara.

Povodom proslave utemeljivača srpske Crkve, države i školstva, Svetog Save, u Pozorištu Prijedor će u srijedu 26.januara sa početkom u 19 časova biti održana svečana akademija pod nazivom “Putovanja Svetog Save”.

Prigodnu besjedu o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju, piscu i diplomati, na ovogodišnjoj akademiji govoriće istoričar Miloš Ković sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Iste večeri akademiji će prethoditi otvaranje izložbe Žarka Čigoje iz Beograda koja nosi naziv “Krovovi i dimnjaci Hilandara”, koja će nakon otvaranja u 18 časova biti dostupna javnosti nekoliko dana u holu pozorišta.

Takođe, u sklopu obilježavanja Savindana u našem gradu, dan kasnije, 27. januara sa početkom u 19 časova u hotelu “Prijedor” biće upriličen Svetosavski bal, koji će ove godine imati humanitarni karakter pa će prikupljena novčana sredstva biti preusmjerena prema socijalno ugroženim sugrađanima.