Općina Bosanska Krupa subjektima male privrede dodjeljuje 126.800 KM

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i 80 fizičkih i pravnih lica, subjekata male privrede, potpisali su juče ugovore o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava ukupne vrijednosti 126.800 KM. Ovo je još jedna aktivnost Općine Bosanska Krupa u svrhu saniranja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Posljednji u nizu poziva, odnosno mjera kojima Općina Bosanska Krupa oporavlja ekonomiju, sanira posljedice izazvanih koronavirusom, odnosio se na subjekte male privrede koji zapošljavaju manje od deset lica a koja su ostvarila pad prihoda veći od 20 posto u periodu od 1. marta do 31. augusta 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine.

Prijavilo se osamdeset sedam pravnih i fizičkih lica. Samo sedam lica nije ispunilo uslove javnog poziva, pa se na konačnoj listi koja su ostvarila prava na novčanu podršku našlo njih osamdeset.

„Vjerujemo da će sredstva koja ćemo doznačiti pomoći našim privrednicima da prevladaju krizno vrijeme koronavirusa. Nadam se će ovo biti posljednja pomoć, odnosno da će proći ovo sve vezano za pandemiju i da ćemo se uskoro vratiti normalnom životu“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Ukupna sredstva planirana za realizaciju ovog poziva prvobitna su bila 100 hiljada, potom su uvećana za još 45 hiljada KM, a bit će utrošeno ukupno 126.800 KM. Iznos sredstava na koji je aplikant mogao ostvariti pravo ovisio je između ostalog o procentu pada prometa. Veći procent značio je i više sredstava podrške, s tim da je subjekt mogao ostvariti pravo na najviše pet hiljada KM, prenosi Krajina.ba.