Opština Teslić potpisala protokol o saradnji u programu za održivi i inkluzivni rast

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević potpisao je danas u Sarajevu protokol o saradnji za učešće u Programu „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini” (SDG2BiH).

SDG2BIH je program kojeg finansira Švedska i implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UNWOMEN u BiH, uz koordinaciju Ureda rezidentne koordinatorice UN-a u Bosni i Hercegovini. Program će raditi sa 8 jedinica lokalne samouprave i 3 kantona na jačanju njihovih kapaciteta za implementaciju Ciljeva održivog razvoja, u pitanju su Teslić, Bijeljina, Trebinje, Laktaši, Gradiška, Jablanica, Centar Sarajevo i Posušje.

Ciljevi održivog razvoja predstavljaju plan za stvaranje bolje i održive budućnosti. Oni se bave globalnim izazovima s kojima se cijeli svijet suočava, uključujući siromaštvo, nejednakost, klimatske promjene, degradaciju okoliša, prosperitet, mir i pravdu.

Opština Teslić nastavlja odličnu saradnju sa Švedskom razvojnom agencijom (SIDA) i Razvojnim Programom Ujedinjenih Nacija (UNDP) u realizaciji prioritetnih projekata.