Banja Luka

Načelnik opštine:
Draško Stanivuković

Entitet:
Republika Srpska

Površina: 1.239 km2

Broj stanovnika: 180.053 (2013)

Poštanski broj: 78000

Pozivni broj: +387 51

http://www.banjaluka.rs.ba/

O opštini

Banja Luka je moderan evropski grad i prepoznatljiv centar u regionalnom okruženju. Bezbjedna, humana i urbana sredina zdravog života sa bogatim kulturnim i sportskim sadržajima u kojoj se prepoznaju i valorizuju preduzetništvo, znanje, sposobnost i rezultati.

U političko-teritorijalnoj organizaciji prostora Republike Srpske, koja se sastoji od opština i gradova, grad Banja Luka (ranije opština) je najveća političko-teritorijalna jedinica sa površinom od 1.239 kvadratnih kilometara.

Banja Luka je smještena u kotlini, na nadmorskoj visini od 164 metra i na prelazu između Dinarskih planina na jugu i Panonskog bazena na sjeveru. Grad pripada srednjoevropskoj vremenskoj zoni (GMT+1) i ima umjereno-kontinentalnu klimu, sa preovladavajućim uticajima panonskog prostora. Srednja godišnja temperatura je 10,7 stepeni Celzijusa, srednja januarska 0,8, dok je srednja julska temperatura 21,3 stepena Celzijusa.

Zbog velikog broja zelenih površina (parkova i aleja), Banja Luka nosi epitet „grad zelenila“. Nazivaju je i „gradom mladih, sporta i kulture“.

Dan grada obilježava se 22. aprila, kada je Banja Luka u Drugom svjetskom ratu oslobođena od fašizma. Za Dan grada ustanovljene su sljedeće nagrade i priznanja: Ključ grada Banje Luke, sa Poveljom „Počasni građanin grada Banje Luke“; Zlatni grb grada Banje Luke; Plaketa grada Banje Luke i nagrada grada Banje Luke-mladima.

Slava grada je Spasovdan.