Čelinac

Načelnik opštine:
Vlado Gligorić

Entitet:
Republika Srpska

Površina: 362 km2

Broj stanovnika: 16.974 (2013)

Poštanski broj: 78 240

Pozivni broj: +387 51

http://www.opstina-celinac.com/

O opštini

Opština Čelinac se nalazi u sjeverozapadnom, brdsko-ravničarskom dijelu Republike Srpske. Graniči sa opštinama Banja Luka, Laktaši, Prnjavor, Kotor Varoš, Teslić i Kneževo.

Čelinac je smješten u dolini rijeke Vrbanje, gotovo na ulazu u Banjaluku od koje je udaljen 12 km jugoistočno.

Površina opštine je 362 km² i na njoj živi 16.974 stanovnika (prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013) u 30 naseljenih mjesta koja su teritorijalno organizovana u 17 mjesnih zajednica.

Važna karakteristika prostora opštine Čelinac jeste to da se ona nalazi u središnjem dijelu banjolučke regije, te preko njene teritorije prolaze magistralni, regionalni i željeznički putni pravci koji povezuju cijelu regiju. Najznačajniji je putni pravac koji Čelinac povezuje sa Banjom Lukom, te sa aerodromom Banja Luka i autoputem Zagreb-Beograd.

Željeznički magistralni pravac Banja Luka-Doboj povezuje kostur opštine Čelinac. Na prostoru opštine postoje svi preduslovi za kvalitetno odvijanje putničkog i teretnog željezničkog saobraćaja.

Na osnovu svega navedenog može se reći da opština Čelinac ima izuzetno povoljan geostrateški položaj unutar Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Južni i jugozapadni dio opštine prostire se na nadmorskoj visini do 759 m, dok se u sjevernom dijelu opštine, koji je po prostranstvu i najveći, nadmorska visina kreće od 300 do 600 m. Na ušću rijeke Jošavke u Vrbanju je najniža nadmorska visina Čelinca od 196 m.

Klima na području opštine Čelinac je umjereno kontinentalna, uz uticaj kontinentalne sa područja Panonske nizije i planinske klime sa masiva Manjače, Vlašića i Čemernice.

Na području opštine ne postoji ograničavajući faktor za uspješno gajenje većine kontinentalnih ratarskih, povrtlarskih i voćnih biljnih vrsta.

Opština Čelinac se po površini šuma, vrsti i kvalitetu drvne mase svrstava među bogatije na banjolučkoj regiji, a plantažnim uzgojem prednjači u Republici Srpskoj. Od ukupne površine opštine pod šumama se nalazi 19.144 ha ili 53 %.

Šumsko bogatstvo i primarni prerađivači drveta stvaraju preduslove za razvoj drvne indstrije, a posebno uslove za finalizaciju proizvoda od drveta. Sa druge strane, velika prostranstva pod šumom obezbjeđuju stanište različitim vrstama divljači, od kojih su najkarakterističnije srna, zec, kuna, lisica i divlja svinja, te razne vrste glodara i gmizavaca.