Čitluk

Načelnik opštine:
Marin Radišić

Entitet:
Federacija Bosne i Hercegovine

Površina: 181 km2

Broj stanovnika: 18.140 (2013)

Poštanski broj: 88 260

Pozivni broj: +387 36

http://www.citluk.ba/

O opštini

Brotnjo  je  u  zemljopisnom  smislu  plodna  krška  visoravan  koja  se  teritorijalno, najvećim  dijelom, podudara  s  područjem  današnje  općine  Čitluk

Brotnjo je visoravan smještena na jugozapadu Bosne i Hercegovine. Pruža se od granica grada  Mostara dolinom rijeke Neretve na jugoistoku, pa do granica općina Široki Brijeg, Ljubuški i Čapljina na sjeverozapadu i jugu Brotnja. Brotnjo se prvi put u dokumentima spominje prije gotovo sedam stoljeća. Ono je i u srednjem vijeku bilo povezano prometnicama, a i rimske su ceste prolazile njime.

Gradić Čitluk razvija se od kraja tridesetih godina dvadesetog stoljeća u administrativno središte Brotnja. Danas je to mjesto sa srednjom i osnovnom školom, gospodarsko, prometno, športsko i kulturno središte.

Brotnjo danas broji oko 17.500 stanovnika i jedno je od rijetkih područja u nas koje po broju pučanstva zadržava predratno stanje.

Velikom broju lokaliteta u Brotnju se nalazi značajan broj stećaka-srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika. Nažalost, velik broj stećaka je u prošlosti uništen.

Općina Čitluk (Brotnjo) smještena je u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na nadmorskoj visini od približno 200m.