Derventa

Načelnik opštine:
Milorad Simić

Entitet:
Republika Srpska

Površina: 517 km2

Broj stanovnika: 25.922 (2013)

Poštanski broj: 74400

Pozivni broj: +387 53

http://derventa.ba/

O opštini

Opština Derventa je smještena na sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske. Na osnovu nodalno-funkcionalne regionalizacije RS, opština pripada Dobojsko-bijeljinskoj regiji, a na osnovu nodalno-funkcionalne regionalizacije BiH pripada regiji Sjeveroistočna Bosna.

Prostire se između Ivanjskog polja na sjeveru, niskih planina Vučjaka na sjeveroistoku, Krnjina na jugu, Motajice na sjeverozapadu, rijeke Save na sjeveru i Ukrine na zapadu.

Teritorija opštine pokriva površinu od 517 kvadratnih kilometara od čega gradsko područje obuhvata prostor od 16,8 kvadratnih kilometara.

Nadmorska visina opštinskog područja se kreće od 103 do 215 metara.

Graniči sa opštinama Brod, Doboj, Modriča, Prnjavor i Srbac u Republici Srpskoj te rijekom Savom sa opštinom Bebrina u Hrvatskoj.

Opština je sjecište magistralnih pravaca Brod-Derventa-Doboj-Sarajevo-Ploče, Bijeljina-Derventa-Banjaluka, te regionalnih pravaca Derventa- Srbac- Gradiška i Derventa-Modriča.

Udaljena je 33 kilometra od autoputa Beograd- Zagreb koji je veza sa Srbijom, Hrvatskom, Zapadnom i Srednjom Evropom te jugom i jugoistokom Balkanskog poluostrva.

Derventa ima veoma povoljan saobraćajno-geografski položaj koji u mirnodopskim uslovima pruža brojne prednosti u pogledu privrednog razvoja grada i opštine. Područje opštine obuhvata 57 naseljenih mjesta, administrativno podijeljenih u 42 mjesne zajednice od kojih je 6 gradskih i 36 seoske.

Prema popisu iz 2013. godine na području opštine živi 25.922 stanovnika, u gradskom području 12.680.

Industrija i poljoprivreda čine osnovu privrednog razvoja opštine. U industriji su najzastupljenije obućarska i metaloprerađivačka, a u poljoprivredi stočarska i ratarska proizvodnja.