Vlasenica

Načelnik opštine:
Miroslav Kraljević

Entitet:
Republika Srpska

Površina: 234 km2

Broj stanovnika: 10657 (2013)

Poštanski broj: 75440

Pozivni broj: +387 56

https://www.opstinavlasenica.org/

O opštini

Opština Vlasenica je smještena u istočnom dijelu Republike Srpske, pripada sarajevsko – zvorničkoj regiji, u dijelu srednjeg Podrinja, na sjevernim obroncima planine Javor, u oblasti blago zatalasanih visoravni, riječnih tokova i šumskih površina. Uvučena je u dio regije koja se zove Birač.

Vlasenica kao gradsko naselje nalazi se na sjevernim obroncima planine Javor, sa zapada je planina Sokolina.

Vlasenička opština je geoprostor kompleksnog prirodnog sistema sa raznovrsnim prirodno-geografskim i društveno-ekonomskim odlikama.

Vlasenica se nalazi na magistralnom putu Beograd – Sarajevo, Novi Sad – Sarajevo i raskrsnici puteva između: Han Pijeska, Šekovića, Tuzle i Zvornika.

Istorijski gledano ovim dijelom su prolazili važni putevi još u vrijeme Rimljana koji su od Dubrovnika išli ka Srebrenici, Zvorniku i Sirmijumu (Sremskoj Mitrovici). Šire gledano na prirodne i ekonomske makro regije, položaj Vlasenice se odlikuje pogodnošću povezivanja ovih regija i tranzitnog turizma gdje su tokovi turista usjemreni preko Vlasenice za crnogorsko primorje iz Beograda, Novog Sada i ostalih gradova tog dijela Srbije i takođe, u zimskom periodu ka olimpijskim planinama Jahorini i Bjelašnici.