Pale: Dogovoren nastavak saradnje sa UN organizacijom za hranu i poljoprivredu

Načelnik opštine Pale Boško Jugović razgovarao je danas sa predstavnicima Organizacije za hranu i poljoprivredu UN /FAO/ o daljim koracima u projektu digitalizacije sela.

“Posjeta predstavnika ove organizacije pokazuje da Pale vode računa o poljoprivredi, zaštiti okoline, a izrada strategije ruralnog razvoja i strategija razvoja turizma, koje imaju rijetke lokalne zajednice u Republici Srpskoj, pokazuje da se o tome mnogo vodi računa”, rekao je Jugović novinarima.

On je dodao da lokalna zajednica ne bi uspjela u izradi ovih strategija bez tehničke pomoći prije svega Organizacije za hranu i poljoprivredu UN, sa kojima je danas razgovarao o budućim koracima s obzirom da je pokrenut projekat digitalizacije sela, koju imaju četiri lokalne zajednice u regionu.

Jugović je zahvalio predstavnicima ove organizacije koja na svjetskom nivou kontroliše proizvodnju hrane, vodi računa o zaštiti čovjekove okoline, a sredstva koja ulažu su za dobrobit čovječanstva.

Prema njegovim riječima, oni žele da na određen način spoje turističke potencijale, mlade zadrže u ruralnim područjima, s obzirom da Sarajevsko-romanijska regija raspolaže velikim potencijalima.

Jugović je naveo da je u planu izgradnja biciklističke staze Sarajevo-Pale, gondole Pale-Jahorina-Istočno Sarajevo, tunel koji će povezivati Pale i Istočno Sarajevo, sve su to kapitalni projekti koji moraju biti praćeni proizvodnjom hrane i promocijom ruralnih područja.

“Samo na taj način možemo biti prepoznatljivi jer ljudi treba da dolaze i vide te ljepote koje Sarajevsko-romanijska oblast pruža i sigurno je da ćemo u tome uspjeti”, poručio je Jugović.

Zamjenik regionalnog predstavnika za Evropu i centralnu Aziju Organizacije za hranu i poljoprivredu UN Nabil Gangi rekao je da nastavljaju saradnju sa opštinom Pale koja je dio “Inicijative 1.000 sela”, u okviru projekta digitalizacije sela u Evropi i Centralnoj Aziji.

“Inicijativa digitalnih sela nije ustvari cilj sam po sebi, već samo jedan korak prema daljim projektima i aktivnostima koje ćemo provoditi”, istakao je Gangi, te dodao da će nastaviti saradnju sa opštinom Pale po pitanju budućih projekata.

(Srna)