Petrovo: Načelnik Petković na Zavičajnom saboru Brijesničana

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković prisustvovao je devetom Zavičajnom saboru Brijesničana održanom u Brijesnici Gornjoj.

Na ovoj svečanosti okupili su se raseljeni Srbi sa tog područja s ciljem da obezbijede uslove za održivi povratak, jer ni poslije 28 godina u selu, koje je brojalo 570 stanovnika, nije obnovljena niti jedna kuća.

Jedan od organizatora Lazo Tripunović, koji je izbjegao u Doboj, izjavio je Srni da je početna namjera grupe entuzijasta okupljenih u namjeri da posjete i očiste lokalno groblje – prerasla u saborovanje s ciljem stvaranja uslova za održivi povratak.

“Već ima petnaestak porodica koje su spremne da očiste temelje i obnove objekte. To ukazuje da će povratak zaživjeti, a Bogu hvala, uz nas starije sve je više i mlađih koji se uključuju”, izjavio je Tripunović i naveo da su mještani ove godine izdvojili oko 10.000 KM za nasipanje i uređenje puta do lokalnog groblja i mjesta saborovanja.

Tripunović je napomenuo da niko od oko 570 prijeratnih stanovnika ovog sela, koje je totalno uništeno, nije uspio da obnovi imanje nakon što su protjerani 1995. godine.

Prema njegovim riječima, ove godine Sabor ima posebnu težinu i značaj jer okupljeni time ukazuju na prisustvo Srba koji se ne odriču svog rodnog kraja i, u okolnostima narušene bezbjednosti, daju podršku srpskim povratnicima u Tumarama, Donjoj Brijesnici i Panjiku.

Pored načelnika Petkovića saboru je prisustvovao i načelnik opštine Vukosavlje Borislav Rakić, kao i gradonačelnik federalnog Lukavca Edin Delić.

Petković je ovom prilikom istakao da opština Petrovo moralno i u skladu sa mogućnostima finansijski pomaže srpske povratnike, ali je razočaran što ni nakon 28 godina u Gornjoj Brijesnici nije ostvaren održivi povratak, kao i što su nedavni događaji u povratničkom naselju Tumare, nestanak Jovanke Đurić/89/ i napad na Radmilu Simić, poljuljali i zategli odnose.

“Treba im pomoći. Nažalost, do sada su bili prepušteni sami sebi”, rekao je Petković.

Rakić i Petković su izrazili spremnost da u saradnji sa gradonačelnikom Lukavca učesnicima Sabora bude omogućena kvalitetnija infrastruktura i bude izgrađena nadstrešnica kako bi imali gdje da dođu tokom svetkovina.

Paroh puračićki Jelenko Lazić služio je molitvu u okviru Sabora.