Počela izgradnja zelene oaze, Banja Luka i Republika Srpska dobijaju najveći park

Danas smo zvanično počeli sa izgradnjom bajkovite oaze, koja će biti smještena između Tržnog centra „Delta planet“, Univerzitetskog kampusa i Vrbasa, a sačinjena je od velike vodene površine sa vodoskocima i mostom, pješačkih i biciklističkih staza, bogate hortikokulture, kao i velikog broja ležaljki i klupa za uživanje i odmor. Ovo će biti najveći park u cijeloj Republici Srpskoj i prvi park koji Banja Luka dobija nakon više od četiri decenije.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je danas obišao početak radova na gradnji novog parka.
Gradonačelnik je naglasio da ova ideja postoji od početka njegovog mandata, te da je bilo potrebno puno rada da se dođe do ove zelene površine, ali i da se Banjoj Luci vrati epitet grada zelenila.

-Raspisali smo međunarodni konkurs i od najboljih idejnih rješenja izabrali smo ono najbolje i prezentovali rješenje javnosti. Na bazi toga, uradili smo projekat, predmjer, potrebna sredstva…Iako je skupštinska većina bila protiv ovog projekta i preko deset puta odbila izmjenu regulacinog plana, mi smo bili uporni da to uradimo i pristupili smo aktivnostima kako da u okviru postojećeg regulacionog plana uradimo sve po zakonu i dobijemo potrebne dozvole za ovu lokaciju. U tome smo uspjeli i danas je došao trenutak kada Banja Luka, ali i Republika Srpska dobija najveći park – kazao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, ova najveća zelena oaza će se prostirati na površini od 180 hiljada metara kvadratnih, od kojih će u ovoj fazi biti obuhvaćeno oko stotinu hiljada. Odnosno, dvije trećine ove površine biće potpuno uređeno – od trim staza, prostora za rekreaciju i uživanje, od najveće vodene površine sa vodoskocima, ambijentalnim mostom, a novi prostor donosi i mogućnost za održavanje velikih festivala i koncerata.

-U narednih šest mjeseci naša vizija, naš san, postaće java i Banja Luka će dobiti najveći park. Čak od šezdesetih godina Banja Luka nije dobila nijedan novi park. Posljednja, donekle uređena, zelena oaza je nastala nakon zemljotresa na lokaciji tzv. Kupusišta i od tada je više zelenih površina u gradu betonirano. Banja Luka je sve vrijeme unazad 40, 50 godina gubila epitet grada zelenila – naveo je gradonačelnik.

Kako je naglasio, ova gradska adminstracija će u periodu od četiri godine izgraditi sedam parkova, od čega pet potpuno novih zelenih oaza i dvije zapuštene koje su rekonstruisane – Park „Mladen Stojanović“, koji je dobio novo ruho i „Kupusište“, koje će postati Ćirilični park.

Uz ovaj park kod „Delte“, gradonačelnik je najavio i gradnju parka posvećenog Tvrtku I Kotromaniću, Park knjige, te parka posvećenog Veleizdajničkom procesu,  dok je ranije odnosno 2021. godine izgrađen Porodični park u Rosuljama.

-Tako da će vrijeme ovog mandata biti poznato u eri Banje Luke kao period kada je izgrađeno najviše parkova, ali i šetališta uz obale Vrbasa – poručio je gradonačelnik.

Sandra Jakovljević iz Projektnog biroa „Ruting“ kazala je da je će park, između ostalog, sadržavati glavnu pješačku stazu, koja je predviđeno da se pruža  potezom od Tržnog centra „Delta“ i kružnog toka skroz do obale Vrbasa.

-Na kranjoj i početnoj poziciji planirano je da se staza širi u vidu platoa, na kojem bi se održavale razne manifestcaije. Od dodatnih sadržaja planirani su teretana na otvorenom, ambijentlana vodena površina sa vodoskocima, trim staze, dječije igralište, i dr. Bitno je pomenuti i hortikulturno uređenje, koje će svojim koloritom obogatiti ne samo novi gradski park nego i ovaj dio grada – kazala je ona.

Iz Atleskog kluba „Alfa“ Nevena Stojaković kazala je da je ovakav park bogat sportskim sadržajima i sadržajima za cijelu porodicu – potreban građanima Banje Luke.